fbpx

Как Катя стана Кейтлийн, а Кристиян – Кристиано

Източник: Nova TV

Родители все по-често кръщават децата си на звезди или спортисти. Срещат се странни имена като Индиана, Манолина, Полислава, Илайда, Илейн, Кейтлин, Живодара и други.

„Чуждите имена не са новост за България и тази тенденция съществува от много дълго време”, коментира д-р Мая Влахова от Института за български език към БАН.

По думите й у нас няма регулация за това как родителите да си кръщават децата, докато в някои страни в Европа такава има и не може безпрепятствено да се избират имена.

Сред нетрадиционните женски имена, предпочитани през 2018 г., са още Аря, Живодара, Катлея, Енджи, Дейзи, а сред мъжките – Кристиано и Лео. Сред комбинираните женски имена пък са Ивайла-Божидара, Камий-Саво, Мария-Антоанета, Урания-Мария, Вая-Никол, Борислава-Вяра-Магдалена.

„Мода при имената винаги е имало и ще има. Хората държат на традицията, но се опитват да примирят нея с модата. Не смятам, че има някакви огромни сътресения и промени, настъпили през 2018 г.”, каза още д-р Мая Влахова.

Преди имаше списък с имена в родилния дом и извън него не допущаха да се записват децата ! Аз имах проблем – исках да подновя името на баща ми АНДРЕЙ и да запиша дъщеря си Андреана ! Не ми разрешиха защото било чуждо име ,попитах ги Андрей българско ли е – да българско , но Андреана не е ! И я записах Адриана ,това име беше в списъка с бълг.имена ! Но и до днес като срещна подобно име от по-старото поколение винаги е Адриана ! Затова щом са превъртели и младите ,защо да не го въведат ! Боже ,Боже и аз не знам – народа превъртя !

И защо ви е било да я записвате Андреана? Да бяхте я записали Андрия, хем е звучно,хем е цялото на дядото Андрей.

И защо ви е било да я записвате Андреана? Да бяхте я записали Андрея, хем е звучно,хем е цялото на дядото Андрей.

А каво ще кажете за модата презимето ифамилията на женски имена да завършват на мъжки окончания например Надежда Неински, Иванка Добрев/измислен пример/ и т.н.Оправдавам самоДилма Русев, защото е в Бразилия.Другото е сремеж към оригиналност, но ТЪП. Щом в други държави има правила за имената, защо да няма и у нас.Преди много години имаше скеч със Стоянка Мутафова,която викаше по децата: Транзисторке, Салфетке……

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!