fbpx

Тъжна вест: Почина една от емблематичните личности на Поморие Руска Митева

На 91-годишна възраст си отиде една от емблематичните личности на град Поморие – Руска Митева. За заслугите си като основател на Яворовата школа в Поморие, като артист, педагог и общественик, през 2009 г. Митева е удостоена със званието „Почетен гражданин на Поморие”, предаде Флагман.

Родена на 18 октомври 1926 г., Руска Митева завършва прогимназия в родния си град Поморие, Девическа гимназия в Бургас и Институт за детски учителки в София с пълно отличие. Тя има изключителен принос в областта на културата. Създател е на балетна школа, куклен театър и театрален състав в общинския детски комплекс /бивш Пионерски дом/. Режисьор-постановчик, сценарист и актриса е в редица спектакли.

Тя е основател на Яворовата школа в Поморие и подготвя десетки рецитатори – носители на награди, грамоти, поощрения и други отличия. Дълги години е ръководител на групи за художествено слово, възпитавайки поколения от отлични актьори.

Животът ѝ, отдаден изцяло на предучилищното възпитание на децата и едновременно на театъра и художественото слово, отрежда нейното място сред бележитите българки на нашето съвремие, които оставят трайни следи в обществения живот. Качествата й на ерудит, отличен педагог, прекрасен режисьор и артист обогатяват галерията от духовни личности, носители на възрожденския пламък и идеал.

В йерархията на своите ценности Руска Митева поставя на първо място уважението към личността. Особено към личността у всяко дете. За нея децата са жизнения тонус на живота й, в тях вижда бъдещето на България.

Погребението ще се състои днес от 12.00 ч., в Гробищен парк – Поморие.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!