fbpx

Неприятна изненада за собственици на селски къщи

sega.bg

Собствениците на вили и къщи в провинцията, които имат и други жилища, ще бъдат неприятно изненадани тази година.

Ако вторият им имот е в селище със статут на морски, планински или балнеокурорт, местният им данък ще скочи до три пъти. Например двойно и тройно ще се плаща за наследствена къща в Берковица, Кюстендил или Велинград, ако тя не се ползва като основно жилище и не е „място за настаняване“ по Закона за туризма.

В края на годината депутатите гласуваха по-високи ставки за данък сгради за над 140 населени места в България, включени в списъка на курортите. Промяната бе направена почти без никакви дебати между първо и второ четене на данъчните закони по предложение на Обединените патриоти. Мотивът за това е държавата да си прибере дължимото от апартхотелите по морето и в ски курортите, които се отдават под наем на туристи, без собствениците им да плащат на хазната, информира Вестник СЕГА.

Bulgariatravel.org

На практика мярката обхваща много по-широк кръг имоти от апартхотелите. В списъка на курортите с национално значение фигурират 42 селища в цялата страна. В тях общинските съвети от тази година ще налагат от 5 до 7 промила върху данъчната оценка на всеки имот, който не е основно жилище и не е регистриран като място за настаняване по Закона за туризма. Новите ставки са неколкократно по-високи от досегашните граници от 0.1 до 4.5 промила, които остават да важат за апартаменти и къщи в тези курортни селища, които се ползват като основно жилище.

Тази година предстоят местни избори и се очаква кметовете все пак да не предприемат резки увеличения. Но дори и да приложат минималната ставка от 5 промила, тя ще е над два пъти по-голяма, като се има предвид, че 80% от местните управи до момента прилагат ставка от 2 промила. В списъка на курортите от национално значение освен морските и ски комплексите са включени още 30 градове и села – например Стрелча, Банкя, Вършец, Котел, Берковица, Павел баня, Кюстендил. Със статут на курорт с национално значение са Варна и Бургас.

Курорти от местно значение са около стотина населени места. За второ жилище в тях ставките за данък сгради вече ще са от 4.5 до 6 промила върху данъчната оценка. Промяната ще засегне почти всички градчета и села с минерални извори, както и планински селища като Априлци, Елена, Етрополе, Клисура, Копривщица.

В Закона за местните данъци и такси е записано, че новите, по-големи данъчни ставки няма да се прилагат, ако жилището се отдава под наем. Засега не е ясно как общинските данъчни служби ще разбират кога в годишната си данъчна декларация за доходите собственикът е обявил, че отдава жилището си под наем и е платил данък за това. Декларацията за доходите се подава до 30 април, но това е и крайната дата за ползване на 5% отстъпка. Ако този срок не бъде удължен, собствениците на ваканционен имот в курортно селище хем ще платят данък за това, че са го отдавали под наем, хем ще платят двойно и тройно по-висок данък сгради към местната община.

По-високите налози за жилищата в курортите първо бяха атакувани с вето от президента, което обаче бе отхвърлено от управляващото мнозинство в парламента. След това държавният глава сезира Конституционния съд и се чака решението.

СРОКОВЕ

Срокът за ползване на 5 процента отстъпка от данъците за сгради и коли е 30 април, при условие че дължимите суми бъдат платени наведнъж. Задълженията могат да се платят и на две равни вноски – до 30 юни и до 31 октомври. За такса битови отпадъци има възможност да се плати на четири вноски: до 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември. За нея отстъпка не се предвижда.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!