fbpx

Загадъчните рисунки в Сахара крият тайните на древна цивилизация, свързвана с извънземен разум

pochivka.blitz.bg

Сахара – това е най-голямата пустиня на Земята, с площ от около 9 065 000 km² – малко по-малка от площта на Съединените американски щати. „Сахара“ е арабска транскрипция на туарегската дума „тунер“, което означава пустиня.

Досега учените спорят за това какво може да е причинило сушата тук. В Сахара ежегодно се наблюдават около 160 000 миража. Те могат да бъдат стабилни, вертикални и хоризонтални. Дори са съставени специални карти на пътищата на керваните с отбелязване на местата, където обикновено се наблюдават миражи. Тези карти показват къде се появяват кладенци, оазиси, палмови горички и планински вериги.

Но главната загадка на Сахара е всъщност е нейната история. Още древните автори я описват като пустиня и така е било през Средновековието. Неотдавна международна група учени от Германия, Канада и Съединените щати анализираха геоложките утайки в пустинята, а също и от дъното на езерото Йоа в северната част на Чад, останки от водни растителни и животински микроорганизми. Тяхното заключение е следното: Сахара се е превърнала в най-голямата и гореща пустиня на нашата планета преди около 2700 години в резултат на много бавна промяна на климата.

Въпреки това, в по-ново време, европейците са смятали, че пясъците са дошли там преди 6 хиляди години. Но постепенно започва да се появява информация за пещерните рисунки, открити в дълбините на пустинята, в югоизточната част на Алжир, на хълм, наречен Тасили н джагер, което се превежда като „Плато на реките“.

Самото име предполага, че някога климатът там е бил по-влажен. През 1876 г. французинът Анри Дувирие публикува поредица от рисунки, намерени в Тасили н джагер, но те не предизвиквали голям интерес в научните среди. През 1909 г. рисунки отново били намерени тук и пак били пренебрегнати. През 1932 г. офицерът от колониалните войски лейтенант Бренан проникнал по време на разузнавателна операция в дълбините на един от каньоните на Тасили и влязъл в долината Ичарх, южно от военния форт Форт де Полиняк.

Веднъж той забелязал на отвесна скала, граничеща с каньона на Джерат, изображения на огромни животни, слонове, хипопотами, носорози и жирафи. Бренан прекарал седем години в пустинята, изучавайки рисунките. През 1935 г. френският археолог Рейгас посетил района. Но едва през 1956 г. се организирала научната експедиция на професор Анри Лот. За година и половина учените намерили стотици скални рисунки. Открили изображения на странни кръглоглави същества, които Анри Лот и неговите спътници не можели да идентифицират с нищо, видяно досега. Някои дори смятат, че може да са свързани с извънземен разум.

Поддръжниците на палеоконтактите смятат, че местните жители са нарисували извънземни от космоса. Както по-нататъшни проучвания потвърждават, още в палеолитния период, т.е. преди 10-12 хиляди години, когато човекът се появява за пръв път в Северна Африка, Сахара не е била пустиня, а савана. На скалите били правени много рисунки. Най-ранните от тях – петроглифи – се появили преди 8 хиляди години. Това са предимно сцени на лов и животински образи: слонове, носорози, жирафи, хипопотами, крокодили, щрауси, антилопи, изчезнали видове биволи и други. Хората, изобразени тук, принадлежат към така наречения „бушменски тип“.

Този период е прието да се нарича Ера на древния бивол. Така че в древни времена тук се стичали дълбоки реки и сега леглата им са ясно различими в пясъците. Но климатът ставал все по-сух и хората вече не можели да се хранят с лов и риболов. Те станали пастири. И така по-късните рисунки, вече рисувани с цветове, изобразяват домашни животни – овце, кози и говеда. Този период, който започва около 3500 г. пр. Хр. се нарича Ерата на домашните бикове. Сахара постепенно се превръщала в пустиня и хората продължавали да се борят с условията в нея. Те опитомили конете, които проникнали в Западна Африка от Египет. Вече не пеша, но в колесници те пътували по сушата, следвани от верни спътници – кучета. Художниците възпроизвеждат върху скалите и конете, кучетата и муфлоните, както и слоновете, които все още се срещат тук. Рисунките станали по-схематични, но все още били многоцветни. Хората обикновено са изобразени с маски, с лъкове и стрели, копия, брадви и криви пръчки. Мъжете са облечени в къси широки наметала, а жените – в камбанообразни одежди. В рисунките, изобразяващи волове или овни със слънчев диск над главите им, се забелязва резултатът от египетското влияние и ги свързват с култа към Ра, но има и мнение, че поклонението на Слънцето е било широко разпространено в цяла Либия.

Може би оттам култът към Слънцето е проникнал в долината на Нил, тъй като тези рисунки са по-стари от култа към Амон Ра в Египет. Този период, който започва около 1500 г. пр. Хр. е наречен Ера на коня. Хората, които живеели в дълбините на Сахара, биха могли да създадат цивилизация, подобна на египетската, но пустинята е попречила.

Първо, животните започнали да напускат тези места и хората постепенно ги следвали. Платото Тасилин, Аджер било изоставено, а последните художници оставили образи на камили по скалите. Този период започнал около 200 г. сл. Хр и е наречен Ера на камилата. Хората, които останали в Сахара, вече прекосявали пясъците върху тези издържливи животни. Те станали номади. Сега те се наричат ​​бербери или туареги. Херодот нарича това племе Хараманс – от името на главния град Харам (съвременна Джерма). В продължение на много векове номадските народи от Сахара били господари на пустинята. Цялата трансахарска търговия била в техните ръце. Извършвала се на керванни пътища, от началото на нашата епоха, след опитомяването на камили и до средата на ХХ век. В мирно време преходът през Сахара и обратно отнемал около 18 месеца.

За превоза на стоки се събирали големи кервани с камили. Според разказите на Ибн Батут, който е пътувал с един от караваните, средният размер на керваните бил около 1000 камили, а понякога достигал до 12 000. След установяването на морски пътища между бреговете на Западна Африка и Европа през първата половина на XIX век, трансахарската търговия започва да намалява, но продължава да съществува до началото на 20-ти век. Именно тогава били открити за света и произведенията на неизвестните древни антични творци./pochivka.blitz.bg.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!