fbpx

С 20% се увеличават учителските заплати от днес

Индивидуалните работни заплати на педагогическите специалисти се увеличават с не по-малко от 20 процента от 1 януари 2019 година. Това предвижда подписаният в края на ноември 2018 г. Анекс към Колективния трудов договор (КТД) за системата на предучилищното и училищното образование, съобщава „Дарик“.

От 1 януари 2019 г. минималната основна работна заплата на директор на училище, на детска градина и на обслужващо звено става 1140 лв., на заместник-директор – 1065 лв., на педагогическите специалисти – учител, ръководител ИКТ, логопед, психологпедагогически съветник, корепетитор, хореограф, ресурсен учител, педагог, възпитател, рехабилитатор на слуха и говора, треньор по вид спорт – 920 лв., на старши учител и старши възпитател – 955 лв. На главен учител и главен възпитател – 1005 лв., става минималната основна заплата.

Предвидени са 39 милиона лева за увеличение на индивидуалните основни работни заплати на непедагогическия персонал и съответните разходи за осигурителните им вноски за сметка на работодателя.

Анексът предвижда промяна и при назначаването на психолози, педагогически съветници или социални работници. Една щатна бройка от тези специалисти ще се разкрива при над 350 ученици в училище, а не както сега при над 400 ученици, а две щатни бройки – при над 800 ученици, досега това се правеше при над 900 ученици в училище.

„С този анекс изпълняваме ангажиментите си към учителите, всички те са най-важни за системата“, заяви при подписването министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Защо на простите даскалИци заплатите ги увеличават?Какво толкова вършат?

Ckъпа Ивана,определението ,,прости…..,,се отнася вероятно за вас.Без учител няма друга професия.

Защо не стана и ти даскалица, че да видиш какво вършат?

Иванке, май нямаш много умствени възможности?

Уважаема Ивана, заповядайте в училище. Постойте поне седмица и в час, и в междучасие, за да в видите за какво става дума. После говорете.

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!