fbpx

Заплатите в Сърбия скочиха с над 30% за 7 години

Заплатите в Сърбия продължават да се увеличават, като средното възнаграждение през декември се очаква да бъде 445 евро, а през март цифрата трябва да достигне 460-465 евро, обяви пред Pink TV сръбският президент Александър Вучич.

Средната заплата в страната преди 7 години е едва 331 евро, докато през октомври 2018 г. тя е 423 евро. Достигайки 445 евро през декември, възнаграждението ще е с около 30-31% по-високо отколкото преди 7 години, твърди Вучич.

„През март очакваме ръст от 8.6% заради повишаването на заплатите в публичния сектор и минималната работна заплата, т.е. заплатите да бъдат 460 или 465 евро, което е увеличение от 35 до 36%“, казва президентът, цитиран от сръбската информационна агенция Tanjug.

Той припомни, че минималната работна заплата е 161 евро през 2011 г., а в момента е 228 евро. По думите му държавата ще се стреми да повиши минималното възнаграждение до 250 евро през 2018 г. и до 300 евро след това.

Президентът отчита, че пенсиите вече са повишени до средно 227 евро, но трябва да бъдат повишени допълнително.

Той изказва своята благодарност на китайците и французите, които приватизираха RTB Bor и най-голямото сръбско летище „Никола Тесла“, както и на всички инвеститори в Сърбия.

Заплатите в страната са любима тема на Вучич, който иска да покаже положителното развитие на западната ни съседка по време на неговото управление.

„Днес сме в много добро състояние, като нашата икономика се развива стабилно – безработицата намалява, заплатите и пенсиите се увеличават“, заяви сръбският президент през лятото, цитиран от News.bg.

Той дори обяви, че страната му е надминала България по размер на средната заплата и ще достигне Румъния и Унгария.

Официалните данни показват, че твърденията на Вучич засега се базират повече на желания, отколкото на факти. В България средната брутна работна заплата е 1135 лева (580 евро) през септември, по данни на НСИ. През декември вероятно ще е още по-висока./ money.bg

Средна брутна за България означава ли средно между заплатата на Б. Борисов и заплата в провинцията?

кои ни брои провинцията за хора забравени сега като доиде време за избори тогава се сещет

Сърбия ни задмина и 2019г минималната става 465 евро

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!