fbpx

Новият етап на АМ „Хемус“, в който наляха повече от милиард, ще почне чак 2020 г.

„Очакваме строителството на АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до пресичането с път II-35 Плевен – Ловеч да започне в началото на 2020 г., след като отчуждителните процедури приключат.“ Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на днешния Парламентарен контрол.

„Правителството на България има поет ангажимент към районите, разположени северно от Стара планина и отпуснатите допълнителни средства в размер на почти 1,35 млрд. лв. в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са пример за реални действия в тази посока“, подчерта министърът.  Тя обясни, че участъкът е разделен на три подучастъка, за които в момента се изработват техническите проекти. За всеки един от трите подучастъка, съгласно сключените договори за проектиране, се изработват парцеларни планове, които да определят имотите и териториите, които ще бъдат засегнати от автомагистралното трасе.

Процедурите по теренното обезпечаване на АМ „Хемус“ от Боаза до пресичането с път II-35 „Плевен – Ловеч“, включително процедиране и одобряване на ПУП-ПП, както и постановяване на отчуждителен акт отнемат доста месеци и то при условие, че няма съдебни дела срещу постановения отчужителен акт.

За участъка от път II-35 „Плевен – Ловеч“ до път I-5 „Русе – Велико Търново“, който е разделен на три подучастъка, са избрани изпълнители със задача да актуализират и допълнят изработените по възлагане на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ подробни устройствени планове – парцеларни планове. Предстои в началото на 2019 г. да бъдат сключени договорите с избраните изпълнители. Срокът за актуализация и допълнение на ПУП-ПП е 60 календарни дни.

След изработване на парцеларните планове, ще бъдат извършени изискващите се съгласно ЗУТ процедури, предхождащи одобряването на плановете, от компетентния орган – МРРБ. Въз основа на одобрените ПУП-ове ще се извършат процедурите по придобиване на земя за държавна нужда.

На основание чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки (изключения, приложими за публичните възложители) Агенция „Пътна инфраструктура“ ще сключи договор с „Автомагистрали“ ЕАД за изпълнение на проектиране на трите подучастъка от път II-35 „Плевен – Ловеч“ до път I-5 „Русе – Велико Търново“ и за строителство на цялото трасе на автомагистралата от п.в. „Боаза“ до пресичането на път I-5.

АПИ е поскала предварително становище от Агенцията по обществени поръчки и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за тази законова възможност. Към момента е изготвен и съответно изпратен проект на обявление за възложена поръчка в Агенцията по обществени поръчки и министерството, съдържащ необходимите документи за преценка относно спазване изискванията на посочената разпоредба и капацитета на дружеството за изпълнение на дейностите по договора.

От бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъдат осигурени средства за укрепване на компрометираните участъци на път ІІ-82 Костенец – Боровец – Самоков – София, съобщи още министърът на регионалното развитие и благоустройството. До месец предстои да бъде представен технологичния проект.  По предварителна експертна оценка за ремонта ще са необходими около 1.5 млн. лв. На отделни места в направлението между село Радуил и  курортен комплекс „Боровец“, в обхвата от км 18 до км 28 , поради значителното количество влага има пропадания на пътното платно. Авариралите участъци са сигнализирани със знаци за ограничение на скоростта до 30 км/ч или 40 км/ч, знаци за обозначаване на платно, ограничено отляво, съответно ограничено отдясно, поставени са бализи, сигнални ленти с успоредни бели и червени ивици. Пропаданията се наблюдават и контролират от експертите на Областно пътно управление – София. За допълнително обезопасяване има и физически препятствия от фрезован материал.

Предстои извършването на ремонтни дейности и на участъка от първокласен републикански път I-1, преминаващ през с. Чурек, информира още министърът. В инвестиционната програма на АПИ е заложено изпълнението на основен ремонт на път I-1 „Път II-17 – гара Яна“ в участъка от км 214+686 до км 237+553 с дължина 22,8 км. За отсечката има проектна готовност. Разглеждат се техническите предложения, след което ще се пристъпи към отваряне на ценовите оферти на допуснатите кандидати.

В случай че решенията за избор на изпълнители не бъдат обжалвани, се очаква през следващата година да бъдат подписани договори с избраните изпълнители и строителството да започне. Срокът за извършване на ремонта е 24 месеца. Средствата за реализацията на обекта са от бюджета на АПИ и са в размер на 17 716 000 лв. без ДДС.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!