fbpx

Загадъчност витае около светилището Бегликташ! Седнете на каменния трон, за да почувствате нещо удивително (снимки)

pochivka.blitz.bg

Древното тракийско мегалитно светилище Бегликташ, извисяващо се върху хребета на Маслен нос, на 3 км. от Приморско, е наричано „българският Стоунхендж“ и привлича с мистиката, която витае около него, макар и от скоро. Територията, на която е разположено, е горска, била е част от ловната резиденция на бившия комунистически държавен глава Тодор Живков. Именно поради тази причина едно от най-големите открития за за тракийската история на Южното ни Черноморие и Странджа остава неизвестно за науката до 2003 г.

Предполага се, че е създадено около XIV в. пр .Хр., като е функционирало до IV в., изпълнявайки едновременно функциите на храм, скален календар и слънчев часовник. Внушителните мегалити, разпръснати върху широка поляна край гъста широколистна гора в близост до руините на древния град Ранули, все още не са разкрили всичките си тайни.

Специалистите смятат, че тук са изпълнявани обреди, свързани с култа към Бога-слънце и Богинята-майка. Скална пътека извежда до каменно „брачно ложе”, от двете страни на което са разположени два жертвени монолита с издълбани дълбоки ниши и улеи за изтичането в тях на ритуални течности: вино, мляко, зехтин и вода.

Под най-високо издигащия се камък (менхир), на върха на който личи „стъпката на Бога-слънце”, е оформен каменен трон. Още една „божествена стъпка” на Богинята-майка, се открива на срещуположната страна на свещения кръг.

Сядайки на изсечения каменен трон, вие ще почувствате силата на великия тракийски жрец и пред вас ще се открие цялата площадка (тераса) на светилището. Система от скални коридори в североизточната част на Бегликташ оформя своеобразен лабиринт сред огромните мегалити, за който и до днес се смята, че може да бъде преминат само от хора с чиста и праведна душа.

Преминавайки през пътя на изпитанието – цепнатината, вие ще изпитате силното енергийно влияние на това място, ще се освободите от негативността на ежедневието, чувствайки се пречистени и благословени.

Община Приморско спечели три приза в надпреварата за годишните награди на Министерство на туризма за тази година и именно един от призовете е за Бегликташ. Наградата за „Иновация“ на 3D добавена реалност на Тракийско светилище Бегликташ – дело нa Димитър Игнатов. 3D холограмата е единствена в България към момента.

Проектът представлява холограмен древен тракийски жрец, разказващ легендата за Бегликташ на посетителите на Историческия музей в Приморско. През 2017 година спечели убедително приза туристическа атракция № 1 в България в Годишните награди на Министерство на туризма.

Уникалната история и скритите тайни на Бегликташ го превръщат в предпочитана туристическа атракция.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!