fbpx

Биолози откриха седем гена, свързани с наднорменото тегло

www.obekti.bg

Снимка: pixabay

Европейски генетици са извършили мащабно изследване сред 260 хил. доброволци и са открили в тяхната ДНК 7 неизвестни преди на науката гена, чиито мутации водят до затлъстяване и нарушения в метаболизма, съобщи сп. Nature Genetics.

„Практиката отдавна е показала, че генетическите фактори се отразяват върху развитието както на леките, така и на крайно тежките форми на затлъстяване.

Ние не знаехме доколко се „пресичат“ гените, свързани с появата на един или друг вид затлъстяване или с незначителното увеличаване на теглото.

Нашето изследване показа, че наднорменото тегло се трупа заради комбинацията от няколко мутации, а не заради една грешка в гена“, заяви Ерик Ингелсон от университета Упсала, Швеция.

Ингелсон и неговите колеги са стигнали до извода, като са анализирали и сравнили генома на повече от 260 хил. европейци, участвали в проекта GIANT.

Неговата цел е да бъдат открити гени, които влияят на растежа, телесната маса и на други антропометрични показатели.

В рамките на проучването доброволци са давали проби ДНК, а също са позволили на учените да измерят ръста, теглото, обема на белите им дробове, индекса на телесната маса, както и други показатели.

Изучавайки данните от GIANT, авторите на статията са изолирали 273 гена, вариации в които влияят по един или друг начин на антропометричните показатели.

Анализирайки структурата и свойствата им, генетиците са избрали тези от тях, при които мутациите са довели до промени в телесната маса.

Това е позволило на Ингелсон и неговите колеги да открият седем неизвестни досега на науката гена, свързани със затлъстяването.

Според биолозите мутации в един или два подобни гена води до леки нарушения в метаболизма и развиване на леки форми на затлъстяване.

Екстремната форма на затлъстяване се е появила в случаите, когато геномът на доброволците е съдържал в себе си голям брой подобни мутации.

Този факт позволява да се твърди, че всички форми на затлъстяване са с еднакъв характер, а различията между тях могат да бъдат обяснени с различните количества мутации, заключават учените.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

БГ звезди
БТВ прекали с Мария Силвестър, не могат да ѝ вземат думата

кадри bTV Водещата на „Бригада Нов дом” Мария Силвестър буквално превзема ефира на bTV тази седмица. Нейното присъствие започна с едно от най-обсъжданите предавания в родния ефир, продължава през участието ѝ в сериала „Алфа”. На всичко отгоре зрителите ще я виждат всеки ден като седмичен коментатор в „Преди обед”. Още …

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

error: Content is protected !!