fbpx

Реалността в Куба: Пускат 3G интернет на Острова на Свободата, но има ли кой да си го позволи?

източник: Новини Лондон

Населението на Куба ще получи достъп до 3G мобилен интернет, считано от края на тази седмица. Телекомът Etecsa обяви, че потребителите ще могат да се абонират за услугата от четвъртък, предава BBC.

Допреди 5 години достъпът до интернет бе силно ограничен само до туристическите хотели и държавните клубове.

През 2013 г. властите започнаха да отварят интернет кафенета. През 2014 г. бе разрешен достъпът до държавна имейл услуга, която таксува 1 долар на всеки изразходен MB. Цените към днешна дата са паднали до 1 долар за 50 MB. През 2015 г. първата обществена wi-fi точка бе отворена в културен център. Веднага след това се появиха точки и на стотици други места.

През 2017 г. Etecsa започна да предлага ограничен брой домашни интернет услуги.

До този момент населението на островната държава разчиташе предимно на wi-fi точки и интернет кафенета, като 3G услугите бяха ограничени за ползване само от конкретни групи хора, като журналистите на държавна служба и чуждестранните бизнесмени, предава BBC.

Въпреки че не толкова съвеременната 3G технология най-накрая акостира и в Куба, не много хора от местните ще могат да си я позволят. Месечните абонаментни планове на Etecsa варират от  600 MB интернет за 7 долара до 4 GB за 30 долара. Потребителите могат да получат и бонус 300 MB за сърфиране в местните сайтове, използващи домейна .cu.

Проблемът във всичко това е, че средната заплата на острова с 11.2 млн. жители възлиза на 30 долара на месец, което прави мобилният интернет по-скоро лускозна услуга за стандарта в Куба.

Новата услуга е сигнал за бъдещо разхлабване на правителствените ресктрикции относно онлайн активността.

 

Близо половината притежатели на мобилни устройства в Куба имат телефон, който не е съвместим с 3G технологията.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

error: Content is protected !!