fbpx

Тази красива стара сграда е в България! А в момента граждани и власт спорят каква да е съдбата ѝ

снимки: Ивайло Захариев

Фотографът Ивайло Захариев  публикува в интернет изненадващи и интригуващи снимки от запусната, но красива сграда. На пръв поглед тя прилича на здание някъде „по на Запад“ в Европа със своя класически стил, но всъщност е в България – в Горна баня.

Това е стара минерална баня. За съжаление, съдбата на това място е твърде неясно. Работата е там, че гражданите и общинските власти имат различи идеи за бъдещето ѝ.

„Минералната баня в Горна баня вече никога няма да бъде баня. Общината кандидатства за превръщането й в „Център по музеология“ (но проекта не е получил финансиране). Сградата на банята и санаториума до нея са в кризисно състояния. Защо Общината търси финансиране за превръщането на банята в нещо друго !?! Нито гражданите ще ползваме термалната вода, нито ще имаме повод да посещаваме сградата, която е централна на площада на Горна баня и е била средище за хората там 100 години, до сега !“, пише Ивайло Захариев във фейсбук.

Неговите въпроси не са единствени. По темата за столичните стари бани и запазването им има цяла група в социалната мрежа, наречена „Термално – Нормално“. Ето какво съобщение е публикувано там:

„В Музей на ХХ век с многофункционални зали ще се превърне Северното крило на Централна минерална баня, ако предложението на зам. кмет Чобанов, подкрепено с проект на арх. Станислав Константинов се приеме от Столичен общински съвет. Ето как стратегът д-р Чобанов се опитва да раздели и съответно да владее общественото мнение. В залите, които се предвижда да се реиновират и то с 50% общински средства, а другите по програма, ще текат репетиции на постановки и концерти на общински оркестри и театри, изписани на снимката.

Нямаме нищо против всички тези прекрасни състави, но защо в Банята, защо?

А най-абсурдното е, че представители на тези състави като под команда от дружинната ръководителка дойдоха на обсъждането, за да кажат, колко ще е прекрасно да творят в банята. И това на фона на подсвирвания и плакати, издигащи се сред яросната им сега публика. Наистина ли в Общината не разбират, че проектът за безвъзвратното убийство на минералната баня на София е гол!

Ако все пак това се случи обаче, вината, поне не и цялата, не бива да хвърляме върху Общината, а основно върху нас, гражданите, които не успяваме да защитим богатството на града“

 

Идиотщини ,само който не е влизал в нея не знае какъв шедьовър е.Даспасим хубавото от илитерати и аналфабети

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!