fbpx

Подлагат на обществено обсъждане спорната система „бонус-малус”

kanal3.bg

Организатори са МВР, финансовото министерство и Комисията за финансов надзор

Спорните текстове в наредбата за системата „Бонус – малус“ ще бъде подложени на широко обществено обсъждане днес. Организатори са държавните институции – Комисията за финансов надзор,  министерствата на вътрешните работи и на транспорта. Това е една от последните възможности, в който всички заинтересовани могат да предложат корекции в Наредбата, защото срокът за окончателното оформяне на спорните текстове е 6 декември.

Очаква се днес всички заинтересовани неправителствени организации и представители на бизнеса, които до момента рязко възразиха срещу спорните моменти в предложената система, да заявят своята позиция и да направят предложения за промени в Наредбата.

Комисията за финансов надзор (КФН) вече започна интензивни срещи с браншовите асоциации. Целта им е конструктивните забележки да бъдат отразени в окончателния вариант на системата „бонус-малус“.

Предварителните разчети на Комисията сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина Гражданска отговорност, тъй като ще попаднат в бонус-класовете. Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%.

Същевременно е важно да се посочи, че попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя. Дребните нарушения на пътя – като неправилно паркиране, каране в бус лентата и шофиране без фарове, няма да оскъпяват застраховката „Гражданска отговорност“. Ще се взимат под внимание само тези нарушения, които са най-честа причина за катастрофи и са с влезли в сила наказателни постановления.

Най-лекото нарушение, което ще оскъпява полицата, е превишаването на скоростта с над 10 км/ч. То ще носи една малус точка, което ще рече, че на следващата година за колата ще се плати с 10% по-скъпа „Гражданска отговорност“. Важна подробност е, че малус точките ще се събират година за година и тогава ще се отразяват на застраховката. А пълният размер на бонус системата от 25% по-ниска цена ще може да се достигне чак след 7 години без нарушения.

Натрупаните малус точки ще могат да се изчистят след една пълна година шофиране без нарушения. Това реално означава, че най-големите нарушители, които ще плащат с 400% по-скъпа застраховка, ще се върнах към базовото й ниво след 12 години без нарушения. А максимален бонус ще могат да ползват след 19 години без нарушения.

Обмисля се идеята дали да няма ускорено чистене на точки след заплащане. Списъкът на наказваните провинения бил избран след анализ на натрупаната статистика между 2014 и 2017 г. и е качен на сайта на Комисията по финансов надзор. Те очакват наредбата да бъде готова до края на годината. Все още обаче не е ясно кога реално ще заработи бонус – малус системата, защото тя зависи от техническият обмен на данни и тяхното съхранение. Въпрос, който все още не е решен напълно.

Няма нужда да обсъждат!Всички шофьори са против!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Огромен успех за Георги Христов в зала 1 на НДК

Кадри ФБ Очаквано концертът на великия Георги Христов предизвика огромен интерес. Залата е препълнена, няма свободни места. Изключителна емоция подари изпълнителя на феновете си, както обеща. Освен обичаните и познати хитове, изпълни и най-новите си песни, включени в последния албум. С много чувство за хумор и самоирония забавлява публиката, нарича …

Блиц Новини
Добра новина за вечните длъжници, но не съвсем

Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона за личния фалит, но това е на път да се осъществи. Правната комисия към парламента прие отпадането на „вечния длъжник“. По този начин се приема десетгодишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени …

Блиц Новини
Геро се стопи, показа елегантна фигура

Кадри Нова ТВ Драстична промяна се забелязва във външния вид на актьора и партньор на Димитър Рачков – Герасим Георгиев Геро. От известно време прави впечатление, че фигурата му се смалява и вече не е това мощно присъствие на сцената в сравнение с предишния сезон. На снощният лайв си свали …

error: Content is protected !!