fbpx

Пътна полиция ще проверява автомобилите заради силно замърсения въздух

Фините прахови частици в София надвишават в пъти нормата
Мъглата и инверсията отново причиниха значително замърсяване на въздуха в София, което започна през почивните дни.

Днес очакваме превишаване на нивата на фини прахови частици (ФПЧ) два пъти над нормата, написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook.

Тя съобщава, че буферните паркинги на метрото днес ще работят безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Пътната полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха.

Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъци, припомня Йорданка Фандъкова.
Още по темата
Въвеждат се норми за сяра и пепел във въглищата за битово отопление

Тя допълва, че в последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления са направили 140 проверки в кварталите с най-много сигнали: „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“ и „Кремиковци“.

Кметът настоява парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат.

Превишения в нормите бяха регистрирани в освен София и във Велико Търново, Русе и Пловдив, информира bTV.

Заместник-кметът на София Йоана Христова заяви пред БНТ, че в събота средно за територията на Столична община замърсяването с фини прахови частици е било около два пъти над нормата, а в неделя – около три пъти.

Мерките на общината включват призиви към домакинствата да преминат към алтернативно отопление, когато имат възможност, а гражданите да оставят личния си транспорт за сметка на градския.

При определени превишения може да се стигне и до мерки, които са свързани с паркиране в буферни десни ленти, с пускане на „Зеления билет“, със затваряне на карета или на улици.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Фенките на „Ергенът” плачат: Алек, защото изгони най-свястната?

кадри bTV Зрителите са дълбоко разочаровани от развитието на ситуацията в „Ергенът”. След като Екатерина беше изненадващо изгонена от имението, в социалните мрежи заваляха коментари, които почти без изключение са отрицателни. Феновете на предаването са разочаровани и озадачени: „Ужас! Това беше една от дамите, които бях най-скромни, възпитани, тактични, красиви …

Hell's kitchen
„Професионалистката“ Никол се подиграва на влюбения Чоткин

Кадри Нова ТВ Срещата организирана от продукцията на Хелс китчън бе доста изненадваща за Чоткин, но и породи много въпроси сред зрителите. Доста се съмняват, че всичко това е нагласено предварително и е театър, най-малкото заради това, че няма как да знаят изхода от състезанието с чиниите, и че точно …

Блиц Новини
И Чоткин се сдоби с жена от Хелс китчън

Един от претендентите за голямата награда от 100 000 лв в Хелс китчън Чоткин бе приятно изненадан от шеф Ангелов с подарък среща с близки хора.   В състезанието наградата между участниците беше среща с някой, с когото много искат да се видят. Именно той победи конкуренцията с рибай, който …

error: Content is protected !!