fbpx

Засега е само идея: Вдигат заплатите на кметовете, важното е да не вземат повече от министър

Държавата обвързва заплатите на кметовете и областните управители с възнагражденията на министрите. От следващата година заплатите на кметове, заместник-кметове и кметски наместници ще се гласуват от общинските съвети, като максималният им размер не трябва да надвишава основната заплата на министър. Това предвиждат промени в постановление на правителството за заплатите в бюджетните организации, публикувани за обществено обсъждане, чийто краен срок е 27 декември, съобщи Дарик.

Промяната ще даде възможност за по-високо възнаграждение на кметовете в по-богатите общини, тъй като до момента кметските заплати бяха обвързани с нивата и степените на заплащане в държавната администрация. Увеличение на заплатата ще получат и областните управители – техните възнаграждения ще бъдат равни на 80 процента от заплатата на министър, което при сегашната й стойност прави 3660 лева.

Между 800 и 2600 лева месечно получава кмет на община с население от 50 хиляди до 100 хиляди души. Размерът на заплатата се определя според таблица, свързана с минималните и максималните размери на заплащане за служителите в държавната администрация.

Според предложените промени възнаграждението на този кмет ще се определя с решение на общинския съвет и може да стигне до размера на заплатата на министър – близо 4600 лева към момента. За кмета на София, който в момента е ограничен от таван в размер на 3100 лева, това ще бъде възможност за съществено увеличение. Теоретично ще има шанс и за вдигане на заплатите на кметските наместници, които в момента получават най-ниските възнаграждения в местното самоуправление – от минималната работна заплата до 700 лева.

Заплатите на областните управители ще бъдат обвързани като процент от заплащането на министрите и през следващата година могат да нараснат от сегашния таван от 2700 лева до 3660 лева. Възнагражденията на техните заместници ще бъдат фиксирани в размер на 80 процента от заплатите на областните управители, което означава малко над 2900 лева догодина.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!