fbpx

Вежди Рашидов: Много е! 6 млн. държава сме, а имаме три обществени медии с по един генерален директор с по трима заместници

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов от ГЕРБ ще инициира обществен дебат за реформа в обществените медии. Това се разбра по време на приемането на държавния бюджет за 2019 г. на второ четене в парламента днес. Мнозинството отвърхи предложението на левицата за по-голямо финансиране на обществените медии. Държавната субсидия за следващата година на БНР е 44.3 млн. лв., на БНТ – 67.7 млн., а на БТА – 5.1 млн. лв, пише Дневник.
„Може ли на 6 млн. държава да имаме три обществени медии с по един генерален директор с по трима заместници? Време е да се помисли каква реформа да се направи. Или са обществени медии, или са търговско дружество“, обяви Вежди Рашидов. Той каза още, че ще направи дебат с всички медии за бъдещето на обществените медии. „След това можем да говорим за повече пари, защото парите невинаги служат на обществото“, обяви още Рашидов.
Мотивът за предложението на социалистите бе, че с по-добре финансирани медии ще се намалят фалшивите новини. Според Александър Симов качествена журналистика се прави с добро финансиране.
„Проблемът с фалшивите новини е, че се тиражират дори и от трибуната на Народното събрание. Битката с фалшивите новини не е битка с пари“, обяви Рашидов. Той се обърна към депутатите от БСП и каза: „Както вие ги ползвате като оръжие срещу ГЕРБ, утре и срещу вас ще се ползват“.
„Нито едно правителство не можа да въведе фонд „Радио и телевизия“. Вероятно защото никой не смее да въведе такси. Проблемът е, че сега шефовете трябва да идат да коленичат за пари при финансовия министър“, обяви депутатът от „БСП за България“ Антон Кутев.
„Със сигурност има недофинансиране в този сектор. Илюзия е, че по-голямото финансиране ще реши въпроса с фалшивите новини. Те се правят целенасочено, за да внесат смут в обществото. Обществените медии са едно от местата със свобода на словото. БНР е една от най-критичните медии по отношение на управлението, което доказва, че там няма политическа намеса“, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Намалете се от 240 на 120, и ще има парии за медий и за радио.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!