fbpx

В повече от 140 населени места в България: Данъкът за второ жилище ще се повиши поне двойно

Собствениците на второ жилище в морски и планински селища или балнеокурорти ще бъдат неприятно изненадани с по-висок данък догодина. Депутатите гласуваха по-високи ставки за над 140 населени места, включени в списъка на курортите. Там от години фигурират например Берковица, Кюстендил и Велинград, пише в. „Сега“.

Данъкът за наследствена къща в тези градове, която не се ползва като основно жилище, ще скочи повече от двойно, гласят поправки в Закона за местните данъци и такси, приети от парламента миналата седмица.

В списъка на курортите от национално значение са още Стрелча, Банкя, Вършец, Котел, Баня (Карловско), Павел баня. В този списък са включени почти всички градчета и села с минерални извори, както и планински селища като Априлци, Елена, Етрополе, Клисура, Копривщица и десетки други. Сред климатичните морски курорти с национално значение са Варна – от Златни пясъци до нос Галата, както и Бургас.

Промяната бе направена почти без никакви дебати между първо и второ четене на данъчните закони по предложение на НФСБ. Мотивът е, че държавата трябва да си прибере дължимото от апартхотелите по морето и ски курортите, които се отдават под наем на туристи, без собствениците им да плащат и стотинка за това на хазната.

Оказва се обаче, че промяната обхваща много по-широк кръг данъкоплатци. В списъка на курортите с национално значение са записани 42 селища. В тях общинските съвети от догодина ще налагат данъчни ставки за всички имоти, които не са основно жилище, в диапазона от 5 до 7 промила върху данъчната оценка. Това е неколкократно повече от сегашните от 0.1 до 4.5 промила. За населените места от списъка с курортите от местно значение, които са около 100, данък сгради ще бъде от 4.5 до 6 промила върху данъчната оценка на имота.

Догодина са местните избори и се очаква кметовете да не предприемат резки промени с налозите. Но дори минимална ставка от 5 промила ще докара поне двойно поскъпване, защото сега 80% от местните управи прилагат ставка от 2 промила.

Освен за основно жилище новите по-големи ставки няма да се прилагат и когато собственикът е регистрирал апартамента или къщата си като място за настаняване по смисъла на Закона за туризма, т.е. плаща корпоративен данък за приходите от туристи. Президентът наложи вето върху промените, но то бе отхвърлено от управляващото мнозинство.

Няма да ги плащаме така както постъпват правоимащите, данъкът има давност 5 години след този срок ти опрощават задължението. Нищо не печелят само нагнетяват атмосверата.

Само, че на 3-тата година, ако не си платил си даден на съдия изпълнител за задължения към общинския бюджет и давността се прекъсва и си ги взимат с лихвите……

блажени са вярващите- за какво са частните съдебни изпълнители , то по селата за 50 лева дават бабите на тях не чакат 5 години
минат

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!