fbpx

Бул. „Витоша“ стигна 47-о място сред най-скъпите търговски улици в света

Investor.bg

Снимка: Уикипедия

Цената на централния софийски булевард достигна 50 евро/кв.м среден наем през настоящата година, измествайки от позицията румънската Calea Victoriei

Столичният булевард „Витоша“ се изкачи на 47-ма позиция в класацията на най-скъпите търговски улици в света. Това е най-високата му позиция за последните пет години в традиционното проучване Main Street Across the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, която си сътрудничи в България с Forton.

Цената на централния софийски булевард достигна 50 евро/кв.м среден наем през настоящата година, измествайки от тази позиция Calea Victoriei в Букурещ.

Според доклада на консултантската компания търговията в България и Румъния се разраства благодарение на силния икономически ръст. Това поставя централните улици в София и Букурещ в добри позиции, макар търговските центрове и парковете за търговия на дребно да ги изместиха като места за търговия.

„В София бул. „Витоша“ се радва на постоянен интерес за отваряне на нови магазини и заведения през последните години. Това е и в основата на ръста на наемите, който наблюдаваме, особено при локации с по-добра видимост и търсените от търговците по-големи квадратури“, коментира Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Според него фактори като електронната търговия и бързо модернизиращия се начин на пазаруване не променят стремежа на потребителите към общуване и преживяване. Това, заедно с нарастващия поток от туристи в София, определя и трайното присъствие на централните улици в микса от локации за търговците, допълни Иван Граматиков.

В Европа най-скъпата улица за поредна година е New Bond Street в Лондон с месечен наем равняващ се на 1339 евро/кв. м. В световен план Лондон е на трета позиция след Upper 5th Avenue в Ню Йорк и Causeway Bay в Хонконг. Азиатският мегаполис измести Ню Йорк за първи път от 5 години и стана най-скъпата търговска дестинация с месечен наем равен на 2050 евро/кв. м. Като основна причина от Cushman & Wakefield посочват завръщането на китайските туристи и нарастващите продажби на луксозни стоки, бижута и часовници.

В Топ 10 на търговските улици попадат и Avenue des Champs Elysees в Париж с наем от 1166 евро/кв. м, както и Via Montenapoleone в Милано с 1466 евро/кв. м. Двете търговски улици заемат съответно четвърта и пета позиция в класацията на Cushman & Wakefield. Най-скъпата търговска зона в Азия е Ginza в Токио със среден наем от 936 евро/кв. м. На последните места са търговските улици в Африка и Латинска Америка със средни наеми от 15-25 евро/кв. м месечно.

„В глобален план търсенето на добри локации продължава, поддържано от стремежа на търговците да са по-близо до клиентите си и да им предложат цялостно преживяване“, коментира авторът на проучването Дарън Йейтс, който оглавява проучванията на пазара на търговски площи за Европа, Африка и Близкия Изток в Cushman & Wakefield.

Макар и трендовете да не са едни и същи в глобален план, на различните пазари има и много сходни тенденции. Най-забележимите сред тях са възходът на онлайн търговията, използването на много канали за продажба, както и значителните инвестиции в дизайна на обектите. В търговията развитието на технологиите не само разбива традиционните модели, но и помага на бизнеса по-добре да разбере клиентите си и да подобри обслужването и цялостното преживяване във физическите обекти.

Проучването Main Streets Across the World се провежда от Cushman & Wakefield за 30-и път, като проследява движението на наемните цени на 446 търговски улици в 65 страни по света.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

error: Content is protected !!