fbpx

Откриха планети, които се носят безцелно в космоса, вместо да са в орбита около звезда

megavselena.bg

Полски астрономи откриха две нови планети в нашата галактика. Това само по себе си е интересна новина, но тези планети са различни от повечето, които познаваме. За разлика от почти всички известни планети тези двете не се въртят в орбитата на звезда.

Вместо това планетите се реят безцелно в студената безкрайност на космоса. Свободнореещите се планети са по-трудни за засичане от онези, които са в орбита на звезди. Много от планетите са открити, когато астрономите гледат в небето и възкликват: „Хей, какво е това, което преминава пред звездата.“ В настоящия случай това не е така.

За да засекат тези двама пътешественици, астрономите от Варшавския университет са използвали техника, наречена “гравитационно микронизиране” (gravitational microlensing).

Тяхното изследване беше публикувано миналата седмица на предпечатния сървърArXiv и описва как са използвали техниката, за да откриват точки, на които светлината от отдалечени звезди се изкривява от гравитационното привличане на планета, зареяла се в пътя на светлината.

Тъй като доказателствата за тези две нови планети са толкова косвени, учените не са сигурни относно техния размер. В зависимост от това на какво разстояние са, едната от тях, според New Scientist може да има от 2 до 20 пъти масата на Юпитер. Другата пък е някъде от 2,3 до 23 пъти по-масивна от Земята.

Учените, които са направили откритието, не отхвърлят възможността тези планети да са обитаеми. Но без светлината и топлината на близка звезда това изглежда невероятно. Независимо от това обаче, изследователите казват, че може да има повече такива самотни скитници отколкото звезди в галактиката.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!