fbpx

В България може да има завод на „Шкода“ за над €1 млрд., твърди „Ханделсблат“

www.dnevnik.bg

Решението може да бъде взето още на 16 ноември
Германската група „Фолксваген“ (Volkswagen) планира изграждане на нов завод за производство на коли „Шкода“ извън Чехия и сред потенциалните места са страни на изток като България „и дори Турция“. Решението може да бъде взето от надзорния съвет още следващата седмица.

Това твърди в новия си брой авторитетното в деловите среди германско издание „Ханделсблат“. Статията е преразказана в обзора на печата от агенции като американската „Дау Джоунс“ и австрийската АПА. Засега няма коментари нито от „Фолксваген“, нито от „Шкода“, която от 27 години се контролира от германския концерн.

Заседанието за преглед на стратегията на „Фолксваген“ е насрочено за следващия петък, 16 ноември, когато трябва да бъде одобрена и инвестиционната програма за следващата година.

В Германия повече внимание привлича вероятността предприятията в Емден и Хановер да бъдат преоборудвани за производство на електромобили. Една от основните причини, пише „Ханделсблат“, е, че компанията има проблем с постигането на по-строгите стандарти за емисии на двигатели с вътрешно горене, наложени след избухването на скандала „Дизелгейт“. В Емден се произвежда основно моделът „Пасат“, но търсенето е незадоволително, включително заради растящия интерес към SUV коли.

Основният завод и централата на „Шкода“ са в Млада Болеслав. © skoda-auto.com

Причините да се обсъжда бъдещето на производство на „Шкода“ са различни – най-вече заради това, че в Чехия вече няма достатъчно персонал за разширяването му, пише АПА. Агенцията припомня, че в страната се произвеждат около 1.23 млн. коли, но брандът се развива добре, а очакванията са продажбите да растат благодарение на нови SUV и навлизане в сектора на електромобилите.

Преди година „Ройтерс“ разказа в ексклузивен репортаж, позоваващ се на източници от германската компания, че заводите в Млада Болеслав създават проблем на ръководството във Волфсбург, защото са започнали да „подяждат“ пазарен дял на германската компания майка. Агенцията разказа, че и германските профсъюзи се опитвали да задушат конкуренцията от Чехия с планове да преместят извън страната част от производството и да накарат чешкия бранд да плаща по-скъпо за споделената технология.

Маржът на оперативната печалба на „Шкода“ през 2016 г. дори надхвърли този на „Ауди“ благодарение на комбинацията от германски технологии с по-евтина работна ръка, даваща предимство на чехите. За три години оперативната печалба на „Шкода“ се удвои до 1.2 млрд. евро през 2016 г., а маржът на печалбата достигна 8.7%. В рамките на германската автомобилна група по-добре се представя единствено „Порше“. В същото време маржът на печалбата на бранда VW намаля с една трета до 1.8%. В световен мащаб „Фолксваген“ продава доста по-добре от „Шкода“, но в Европа растежът е по-бавен.

В Чехия час работа на конвейера струва средно 10.10 евро, докато в Германия цената е 38.70 евро, сочи официалната статистика на федералната република.

След публикацията на „Ройтерс“ от профсъюза в чешката компания заявиха, че „подобни новини са насочени срещу „Шкода“, служителите, отдадени на успеха, гъвкавостта в производството и бизнес резултатите им. Зад всичко това стои огромен труд на всички работници, дори през уикенда, за сметка на семейството“. „Ако ситуацията продължава по този начин и не се стигне до бързи корекции, профсъюзите няма повече да подкрепят гъвкавото работно време и други елементи, необходими за растежа на компанията“, предупреждава ръководството на синдиката.

Чешкият профсъюз изчисли, че преместване на производство извън страната ще струва 2000 работни места. С изключение на временно заетите в края на 2016 г. за чешката компания са работели 28 000 служители.

Единственият акционер на ŠKODA AUTO е VOLKSWAGEN FINANCE LUXEMBURG S.A.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!