fbpx

Най-краткият IQ тест на света – със само 3 въпроса

www.expert.bg Снимки: pixabay

Макар и невинаги да са акуратни, тестовете за интелигентност са забавен начин човек да сравни нивото си с това на другите. И не е нужно те да са дълги и отнемащи много време. Всъщност най-краткият IQ тест се състои от само три въпроса. Той оценява способността ви да решите проблеми, които на пръв поглед изглеждат много лесни, но реално изискват повече замисляне.

Това кратко препитване се нарича The Cognitive Reflection Test (CRT). Идеята е да се отговори на въпросите за максимално кратко време. А ето ги и тях:

1. Бухалка и топка струват общо 1,10 паунда. Бухалката струва с 1 паунд повече от топката. Колко струва топката?

2. Ако на 5 машини им отнема 5 минути да направят 5 части, колко време е нужно на 100 машини да направят 100 части?

3. В средата на езеро има листо. Всеки ден листото удвоява размера си. За да покрие цялото езеро ще са му нужни 48 дни. Тогава колко дни ще му трябват, за да покрие половината езеро?

Повечето хора дават следните отговори: 10 пенса, 100 минути и 24 дни. Тези отговори обаче са грешни. Верните можете да видите под картинката.

Верни отговори:

1. Топката струва 0,05 пенса.

Ако топката струва X, а бухалката – с 1 паунд повече, значи Х+1. Така се получава: бухалка + топка = Х + (X+1) =1.1. Оттук следва: 2X+1=1.1 и 2X=0.1. Следователно Х = 0,05.

2. Ще са нужни 5 минути, за да се направят 100 части.

Пет машини правят пет части за пет минути, значи всъщност една машина прави една част за пет минути. Затова ако имаме 100 машини, произвеждащи части, те могат да направят 100 части за 5 минути.

3. Необходимите дни ще са 47.

Ако листото удвоява размера си всеки ден, значи на предходния е било два пъти по-малко. Т.е щом на 48-ия ден покрива цялото езеро, на предния 47-и ден е покривало половината.

trqbva da se zamislish predi da dadesh otgovorite

Реших теста за няколко секунди, без изобщо да се замислям 🙂

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Доктор Ненков: Трябва отношение на лекар към пациент

Кадри Нова ТВ Вече всички са свикнали където и да се появи д-р Мирослав Ненков да има забавни истории, вицове и много смях. Драмата с личният му лекар Атанас Пелтеков имат такива в излишък и разказаха някои от тях пред Лора Крумова. Идва пациент за консултация. Става въпрос за дама, …

Hell's kitchen
Царина: Имах силна вяра в себе си и възможностите си

Кадри Нова ТВ Царина въпреки, че остана на крачка от черната куртка стана любимка на феновете на Хелс китчън. Хоби готвачката успя да пребори конкуренти работили за големи ресторанти и доказали се професионалисти. След напускането й интереса към нея не стихва и сега я виждаме в собствената й кухня и …

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

error: Content is protected !!