fbpx

Фурми – за повече енергия през есента

www.tialoto.bg

Снимка: wikipedia

Подобряват мозъчната дейност
През есента тялото ни се нуждае от повече енергия. Слънчевите лъчи намаляват, времето застудява и организмът е по-податлив на вируси. Той се нуждае от по-разнообразен и същевременно здравословен режим, за да си набави ценни вещества, които отговарят за различни процеси в тялото.

Фурмите са чудесен източник на витамини, минерали и фибри. Плодовете на финиковата палма са богати на захар и фруктоза, калций, желязо, фосфор, магнезий, йод, цинк… Най-голямо в тях е количеството на витамините А, В5, К и фолиева киселина. Всички те подобряват работата на имунната система и дават сила на организма, за да може да отблъсне бацилите, които го атакуват през този сезон.

Американската ракова асоциация препоръчва да приемаме между 25 и 30 г диетични фибри на ден, като фурмите са идеалното средство за тази цел. Влакната помагат при запек – вместо разхлабителни медикаменти. Може да ядете сушените плодове или да ги накиснете в чаша вода, като ги оставите да престоят така една нощ. На сутринта може да изпиете водата, ако имате забавен метаболизъм.

Хранителните вещества на фурмите ги правят чудесен източник на енергия в студеното време – благодарение на тяхната глюкоза и фруктоза. Много хора, които спазват определен хранителен режим, ги консумират за следобедна закуска, за да имат сила и се избавят от мудното настроение. Препоръчват се за ядене и след тренировка, когато човек е изтощен.

Фурмите са идеално средство за подсилване на костите – заради магнезия, фосфора и калция, които се съдържат в тях. Заради това сушените плодове се смятат за суперхрана. Те намаляват болката и помагат при хора, страдащи от остеопороза.

Друго полезно свойство на фурмите е това, че те се грижат за мозъчната дейност. Витамините в тях подсилват нервната система и подобряват оросяването на мозъка. Освен това са полезни и при анемия – заради голямото количество минерали, които съдържат. Желязото, например, е един от най-важните за хората с това заболяване.

Прекрасни са.Ако всеки ден ядеш по 3 фурми ще се чувствате прекрасно.Зимата ще изкарате без да боледувате.Опитай те!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!