fbpx

Новите данъци идат! За стара кола 30% отгоре, второ жилище без данъчно облекчение

С 20-30% скача данъкът за собствениците на стари автомоили, реши парламентът, като прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на първо четене.

По думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стъпката е доста умерена, тъй като за старите клоли и сега данъкът бил по-нисък, пише Флагман.бг.

„За автомобилите се въвежда коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на база на мощността на автомобила и годината на неговото производство, се допълва с един екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификати под 3, ще имат утежнение в данъка за сметка на по-новите, които имат сертификати 5 и 6”, обясни Стоянова.

Тя каза още, че „като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се трови с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече в резултат на това и дали ще продължим да се превръщаме втора употреба пазар за старите коли в Европа“.
Тя бе категорича, че трябва да има комплексни мерки за подобряване на въздуха в големите и малките градове.

Новият данък за стари автомобили ще се определя на местно ниво, от общинските съвети.
Очаква се, че няма да надхвърли 30%. Сега някои от собствениците на такива коли плащали данък от порядъка на 6-7 лева.

Новият закон засяга и данъкът за второ жилище.

Ако имаш повече от едно основно жилище, вече няма да можеш да се възползваш от данъчна отстъпка от 50%.
„Облекчение от 50 % от данъка се е ползваше за основно жилище. Сами разбирате, че всеки, който е декларирал повече от едно основно жилище, просто е заобикалял закона. Сега с този текст прецизираме закона и даваме възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са се опитвали да бягат от закона“, обясни Стоянова.
Причината била и липсата на връзка между общините, сега това нямало как да стане.

Единственият отрицателн вот по закона даде от трибуната депутатът от БСП Иван Иванов. Той каза, че социалистите подкрепят екологията, но ще бъдат ударени отново бедните хора.
”Кой мисли, че се вдигат данъците. Няма как да накараме тези хора да си купят нови коли. Има само политика за увеличаване на данъците, а тя е пагубна”, каза Иван Иванов.
Законът минава на второ четене, а срокът за промени е 6 дни, решиха депутатите.

То и досега беше така, можеш да имаш само едно основно жилище ,за всяко следващо се плащаше целият данък.

ами добре слизате от колите дето се плащат от хората плащате си осигуровки данъци винетки горивата и тн и ви гледаме сеира

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Магдалена, Валерия и Екатерина неразделни след „Ергенът“

Кадри социални мрежи Постъпката на последният Ерген сплоти отхвърлените дами. Много тежки мигове преживяха финалистките в „Ергенът“ 3 след като стана ясно, че нито една от тях не е спечелила любовта на Алек Младенов и тяхната приказка не завърши с пръстен. Голямото разочарование бе изписано на лицата им и до …

Блиц Новини
Кадиев към Ерген № 3: Защо ти трябва при жива майка да се жениш?

Кадри БТВ и социални мрежи Неочакваният край на романтичното риалити „Ергенът“ предизвика множество коментари. Много хора осъдиха Алек Младенов за решението, което взе да не се обвърже с нито една от останалите две фаворитки и особено начина, по който го направи. Той им каза своето решение чрез видео, без да …

Блиц Новини
Емоционален финал на „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Зрителите се сбогуваха емоционално с „Бригада нов дом“. Снощи бе излъчен последният за този сезон епизод, отново много силен и изпълнен с емоции, докосващи сърцата на мнозина. Бригадата с помощта на множество доброволци направи един удобен и уютен дом за незрящата Божидара и нейната майка. Новата бригада под …

error: Content is protected !!