fbpx

Биологичният часовник е причината някои хора да остаряват по-бързо

www.obekti.bg, снимка: Shutterstock

Въпреки че здравословното хранене и физическата активност са важни за човешкото здраве, генетиката отчасти е отговорна за темповете на остаряванеи продължителността на живота ни. В своето изследване проф. Стив Хорват и колегите му обясняват защо някои хора остаряват по-бързо и живеят по-кратко въпреки здравословния начин на живот. Те смятат, че това се случва при 5% от хората по-света.

„Нашето изследване разкрива ценна информация за това какво причинява остаряването, което е ценна стъпка към разработването на специфично насочени методи за забавяне на процеса.“ – казва Хорват.

Той и екипът му анализират ДНК в кръвните проби на 13 000 души и изчисляват темповете им на стареене. Те използват тип ДНК часовник (епигенетичен часовник), за да предвидят продължителността на живота на участниците, като сравняват биологичната възраст на кръвта с хронологичната възраст на хората (в години).

Предвиждането според епигенетичния часовник се оказва вярно дори при изолирането на фактори като възраст, пол, тютюнопушене, индекс на телесната маса, история на заболяванията и др.

За съжаление резултатите не са добра новина за всички. Учените са открили, че пет процента от хората стареят с по-бърза биологична скорост, което води до по-кратка продължителност на живота. Ускореното стареене увеличава риска от преждевременна смърт на всяка възраст.

Това изследване хвърля светлина върху загадката за преждевременното остаряване и въпроса защо някои хора умират млади въпреки здравословния начин на живот. И въпреки това, предупреждават учените, начинът на живот има много по-голямо влияние. Фактори като тютюнопушене и високо кръвно налягане все пак продължават да имат повече влияние при предвиждане на продължителността на живота в сравнение с епигенетичния часовник.

Източник: Healthiestblog

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

Блиц Новини
Доктор Ненков: Трябва отношение на лекар към пациент

Кадри Нова ТВ Вече всички са свикнали където и да се появи д-р Мирослав Ненков да има забавни истории, вицове и много смях. Драмата с личният му лекар Атанас Пелтеков имат такива в излишък и разказаха някои от тях пред Лора Крумова. Идва пациент за консултация. Става въпрос за дама, …

Hell's kitchen
Царина: Имах силна вяра в себе си и възможностите си

Кадри Нова ТВ Царина въпреки, че остана на крачка от черната куртка стана любимка на феновете на Хелс китчън. Хоби готвачката успя да пребори конкуренти работили за големи ресторанти и доказали се професионалисти. След напускането й интереса към нея не стихва и сега я виждаме в собствената й кухня и …

error: Content is protected !!