fbpx

Щедри ли сме, колкото си мислим? Ето колко пари са дарили фирми, фондации и граждани в България

Малко над 101 милиона лева са дарени в България през 2017 г. от  индивидуални дарители, компании и фондации. Това са данните от годишния  анализ на Български дарителски форум, представен днес, 6-ти октомври, в  рамките на Седмицата на фондациите и дарителите в България.
Ръстът в сравнение с предходната 2016 г. е малко над 5 млн. лв.  Най-много средства през 2017 г. са дарили фондациите – 53,8 млн. лв., следвани от  компаниите с 38,3 млн. лв. И компании, и фондации на първо  място даряват за проекти, свързани с образование и наука, и детско и
младежко развитие – общо над 54 млн. лв.
Повече са дарявали и хората през 2017 г. (8,9 млн. лв.). Предпочитаните от тях каузи са здравни и социални. Активизиране на индивидуалното дарителство се наблюдава и при случаи на бедствия и аварии.

Леко повишение (с 2%) спрямо 2016 г. има в броя на гражданите, дарили средства за опазване на околна среда.  Хората даряват основно пари и предимно инцидентно. Водещите мотиви за даряване са личното отношение и желанието за помагане макaр и с малки суми. Над-предпочитаният начин за даряване от хората е чрез дарителски SMS.
За последните 5 години (2013 – 2017) се наблюдават следните основни  тенденции в дарителството:
• Сравнително запазване на средствата, дарени от фондации;
• Ръст от 12% при дарителските инвестиции от компании спрямо 2016 г.  Погледнато за 5 годишен период обаче се отчита тенденция на спад.
• Плавно увеличение на дарените средства от индивидуалните дарители, които през 2013 г. са формирали едва 5% от общите дарения, докато през 2017 г. делът им е 9%.

Законодателната рамка в страната, с пряко отношение към развитие на дарителството за последната година, няма определящо влияние по отношение на решенията дали да бъде направен дарителски акт.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Папи Ханс и Натали Трифонова изригнаха срещу „маймуните” в шоубизнеса в България

кадри bTV След като са постоянно заедно в „Денсинг старс”, Папи Ханс и Натали Трифонова се събраха и в нейното предаване COOLt. Поводът беше новата песен на певеца, но същинската част от разговора беше на съвсем друга тема. Тя тръгва от пост в социалните мрежи, в който Папи заявява, че …

Блиц Новини
Обрат в „Денсинг старс”: Натали се показа с нов мъж до себе си

кадри bTV Една от най-добрите и хармонични двойки в „Денсинг старс” е Натали Трифонова и Димитър Стефанин. Но в следващото шоу те няма да танцуват заедно. Натали съобщи, че има нов партньор, или както се изрази самата тя, „нов мъчител”. Във видео с социалните мрежи синоптичката на bTV се появи …

Блиц Новини
Нападнаха „Бригада Нов дом” заради детски играчки

кадри bTV За епизода, в който „Бригада Нов дом” помогна на майката с тежка диагноза Благовеста и дъщеря ѝ Християна, предаването получи много висока оценка от зрителите. Не са малко обаче хората, които са озадачени и доста подразнени от един конкретен детайл от ремонта. След като започнаха да разчистват жилището …

error: Content is protected !!