fbpx

Каква е печалбата на банките в България? Ето официалните данни от БНБ

снимка: Монитор

През август 2018 г. активите на банковата система нарастват на месечна база с 0.7% (717 млн. лв.) до 103 млрд. лв. Позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане намалява, а делът ѝ в общите активи в края на месеца е 18.9%, информират от БНБ, пише profit.bg.

Балансовата (нетната) сума на кредитите и авансите отбелязва месечно увеличение, като делът ѝ в общите активи достига 63.2%. Делът на портфейлите с ценни книжа остава непроменен и в края на периода е 13.1%. Брутните кредити и аванси се увеличават спрямо края на юли с 0.8% (691 млн. лв.). При експозициите в централни банки е отчетено намаление, а при вземанията от кредитни институции – нарастване. Брутният кредитен портфейл (без кредитите и авансите за секторите централни банки и кредитни институции) се увеличава през месеца с 0.7% (444 млн. лв.) до 60.2 млрд. лв.

Нарастват кредитите за нефинансови предприятия (с 81 млн. лв., 0.2%), за други финансови предприятия (с 89 млн. лв., 3.0%), за домакинства (със 184 млн. лв., 0.9%) и за сектор държавно управление (с 90 млн. лв., 14.4%). Депозитите в банковата система са увеличени през месеца с 0.8% (701 млн. лв.) и в края на август възлизат на 88.7 млрд. лв. Растеж има при депозитите на домакинства (с 437 млн. лв., 0.9%), на други финансови предприятия (със 74 млн. лв., 2.5%) и на сектор държавно управление (с 481 млн. лв., 20.2%).

Намаление е отчетено при депозитите на нефинансови предприятия (с 68 млн. лв., 0.3%) и на кредитни институции (с 223 млн. лв., 3.9%). Собственият капитал в баланса на банковата система в края на август 2018 г. възлиза на 12.4 млрд. лв., като през месеца нараства със 139 млн. лв. (1.1%).
Печалбата на банковата система в края на август 2018 г. е 1.088 млрд. лв. (при 913 млн. лв. за същия период на миналата година).

Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, за осемте месеца са 301 млн. лв. (при 329 млн. лв. година по-рано). Изчислените съгласно Делегиран регламент (ЕС) 2015/61 на Комисията (за допълнение на Регламент (ЕС) № 575/2013 на Европейския парламент и на Съвета) ликвиден буфер и нетни изходящи ликвидни потоци в края на август са съответно 24.5 млрд. лв. и 7.0 млрд. лв. Съотношението между двете величини – отношението на ликвидно покритие2 , е 349.2%.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!