fbpx

Bъпpeĸи виcoĸитe eĸoлoгични paзxoди, Eвpoпa вce oщe paзчитa нa въглищaтa

Въпреки нарастващата екологична такса за изкопаеми горива, търсенето на въглища в Европа е по-силно от всякога.

Най-високите цени на въглеродните емисии за последното десетилетие оскъпиха природния газ, обезкуражавайки електроцентралите да се откажат от въглищата. В резултат на това търсенето остава силно за най-мръсното изкопаемо гориво на континента, който прави най-много, за да изчисти икономиката си.

През тази седмица цените на въглищата достигнаха най-високата си стойност от 5 години, посочва Bloomberg.

Газовите фючърси ще трябва да се понижат с повече от 20%, преди въглищните електроцентрали да станат нерентабилни въз основа на текущите пазарни цени на горивата и електроенергията, според Георги Славов, ръководител на изследването в брокера Marex Spectron.

„Това е много малко вероятно, поне през ноември. Няма правдоподобни сценарии, които да направят въглищата твърде скъпи“, заяви Славов пред Bloomberg.

Въглищата с дълъг срок на доставка в Европа са готови да изпреварят около 100 долара за тон за първи път от 5 години, повишавайки цената на електроенергията на континента. Те вече надхвърлха това ниво при договорите с по-кратък срок на доставка.

Търсенето на въглища в Китай и Индия привлича товари, които иначе ще пристигнат във фабриките в Западна Европа от Холандия до Германия. Договорите с дълъг срок на доставка в Ниската земя се възстановиха от загуби в началото на годината, за да нараснат с почти с 13%, вдигайки се заедно с газа и петрола.

Газовите електроцентрали, китайските вносители на втечнен природен газ и складовете за съхранение в континентална Европа се състезават за едни и същи пратки, подхранвайки поскъпването на по-чистото гориво.

Няма много свободни обеми газ, които да бъдат доставени и да заменят въглищата, поради увеличаването на таксите за въглеродни емисии.

Китайският внос на въглища достигна 29 млн. тона през юли, което е най-високото ниво от 2014 г. насам, докато производството на електроенергия в страната достигна рекордните 640.02 млрд. киловатчаса.

Вносът на въглища в световен мащаб ще достигне рекордни нива от 1.01 млрд. тона тази година, надхвърляйки нивото от 2013 г., което е малко под 1 млрд. тона, смята Гийом Пере, основател и директор на изследователската компания Perret Associates.

„Пазарът на въглища е изправен пред структурен недостиг“ на инвестиции, включително в мини и логистика, каза Пере, цитиран от Bloomberg./ money.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

Hell's kitchen
Камелия щастлива, Чоткин спечели Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Лъчезар Чоткин е името на големият победител в сезон 6 на „Хелс Китчън“. Той успя да се пребори със Станислав Димитров и спечели голямата награда от 100 000 лева. Шеф Виктор Ангелов се обърна към двамата в присъствието на неговите су-шефове, родителите и близките на финалистите и …

error: Content is protected !!