fbpx

Трябва ли да се притесняваме? 85% от критиките към Унгария са валидни и за България

85% от критиките, отправени към Унгария в доклада на Европейския парламент (ЕП), са валидни и в България. Това каза Теодор Славев от Български институт за правни инициативи в предаване по Блумбърг Тв.
„Основните критики към Унгария са насочени към влиянието на другите власти върху съдебната власт и независимостта на институциите. В някои случаи може да се види, че политическата практика в България дори надвишава проблемите, посочени в доклада за Унгария“.
Според него именно притесненията за множество сходства между критиките срещу Унгария и тези за България са причината ГЕРБ да гласуват в подкрепа на унгарския министър-председател Виктор Орбан.
Славев изрази мнение, че все пак най-вероятно Унгария няма да бъде лишена от правото си на глас в Съвета на Европа. Той поясни, че не кризата с мигрантите и отношението към нея на Орбан са довели до решението на ЕП.
„Гласуването на ЕП е логично продължение на наблюдението му на взаимодействието на европейските институции с правителството на Унгария отпреди 6 години. До това доведе промяната на Конституцията на Унгария, направена от правителството на Орбан. На практика тя увеличи влиянието на изпълнителната власт в независимата съдебна власт чрез създаването на нов орган, който да отговаря за кариерното израстване и наказанията на съдии. Предприеха се законови стъпки за уволнения на съдии. Беше приета и оставката на бившия председател на Върховния съд на Унгария, който по-късно осъди държавата в Европейския съд по правата на човека. Именно с това се появиха и опасенията на европейските институции, че в Унгария има нарушения на ценностите на Европейския съюз (ЕС)“.
Прозрачността на провеждане на избори и финансирането на партии в страната също са част от доклада на ЕП, добави Славев. „Конкретни примери за корупция не са посочени в основния доклад, но има препратки към независими изследвания на неправителствени организации и институции на ЕС, в които се твърди, че има злоупотреба с европейски средства“.

Я напишете колко е прираста на унгарското население и защо. Оставете критиките. Оставете мръсотиите. Ние тези неща си ги знаеме, колко работи Независимата съдебна ВЛАСТ и колко получава.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!