fbpx

Цените на рибата паднаха: Изобилие от сафрид, паламуд и чернокоп по българското Черноморие

Морето завря от сафрид и дребен паламуд, излезе и чернокоп, което свали цените, съобщава „Монитор“. Най-богат е уловът на паламуд край Несебър и на юг от Бургас, където има наши корабчета. Това съобщи председателя на рибарското сдружение „Черноморски изгрев” във Варна, Емил Милев-Лаврака.
На юг продават паламуда на едро вече по 5 лева за килограм, а на дребно е по 8 лева, колкото е и на рибната борса във Варна, обясни морския вълк. В началото край Царево се появи много циганка (дребен паламуд), но след това започнаха да вадят и прилични парчета. Ловят го предимно на чепарета или със специални мрежи, като улова се изкупува почти веднага. Не е само паламуда, толкова добър улов не е имало през последните 3-4 години, допълни той.

Рибарските лодки се прибират пълни със сафрид и барбуна. След като миналата година беше нулева за чернокопа, сега излизат добри количества и от него. Има риба и като цяло се очертава една добра година за нас. Щом още в началото на септември има такива количества, надявам се да продължи до Нова година, сподели Емил Милев.
Според рибарите, паламуда и ларака вървят след пасажите от по-дребната риба като сафрид, барбуна и чернокоп. В гонитбата те пълнят мрежите на рибарите, като често и ловците попадат в тях. Заради добрия улов, цената на чернокопа на Голямата рибна борса във Варна падна от 15 на 6 лева, а последните количества се предлагат и по 4 лева. Сафридът е вече по 5 лева, а най-дребният сафрид се продава като хамсията, която е 3 лева килограма, колкото върви и едрата трицона.

Цацата е 2 лева, пресният и много вкусен хариб също поевтиня от 5 на 4 лв., а барбуна свали цената от 6 на 5 лева. Пресният лаврак е по 9 лв./кг., калканът може да се намери и по 22 лв, вместо досегашните 28-30 лв/кг.
Всички са доволни, коментира още Емил Милев. От една страна най-доволни сме ние, рибарите, които си вадим от морето хляба, а от друга – доволни са и хората, защото рибата на пазара е прясна и евтина. Много от тях се подсигуряват с по 5 – 10 килограма наведнъж, като осоляват и мариноват или пълнят фризерите за зимата с чернокоп, сафрид и паламуд.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!