fbpx

Завинаги в историята: На тази дата се състоя един от най-големите сблъсъци, които решиха съдбата на цивилизацията ни

Битката при Маратон е сражение между атинската войска и войската на персийския цар Дарий I на 12 септември 490 г. пр. н.е. близо до гръцкото селище Маратон. Тя е важен епизод от Гръко-персийските войни и завършва с победа на гърците.
Сражението започва след нахлуването на Дарий I с 600 кораба на Балканския полуостров в залива на Маратон. Негов пълководец e Датис. Персийският цар има войска от 20 000-100 000 пехотинци и 1000 конници (по древни описания 600 кораба, 200 000-600 000 пехотинци и 10 000 конници).
Атинската войска от 9000-10 000 души се ръководи от главния стратег Милтиад Млади. Архонтът полемарх Калимах ръководи дясното крило на войската. Съюзническият град Платея (в Беотия) изпраща 1000 тежковъоръжени пехотинци в помощ на Атина.
Според Херодот са убити 192 атиняни, 11 платейци и 6400 перси, като 7 персийски кораба са разрушени.
Названието „маратон“ на дългото бягане идва от тази битка и легендата, свързана с войника Фидипид. Според нея Милтиад заповядва на известния с бързото си бягане Фидипид да стигне до Атина, за да извести жителите, че персите, начело с Дарий, са отстъпили. Фидипид стига до Атина смъртно уморен с думите: „Радвайте се, победихме!“ и умира от умора.
Няма обаче доказателство, че това действително се е случило. Според гръцкия историк Херодот Фидипид бягал от Атина до Спарта изминавайки около 136 мили разстояние за един ден. Легендата, че е бягал от Маратон до Атина, била създадена по-късно и се появява в произведението на Плутарх За славата на Атина през 1 век от н.е. Интересен е фактът, че действителното разстояние между мястото на Маратонската битка и Атина е 34,5 km, а не както сегашната дистанция на маратонското бягане – 42,195 km.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

БГ звезди
БТВ прекали с Мария Силвестър, не могат да ѝ вземат думата

кадри bTV Водещата на „Бригада Нов дом” Мария Силвестър буквално превзема ефира на bTV тази седмица. Нейното присъствие започна с едно от най-обсъжданите предавания в родния ефир, продължава през участието ѝ в сериала „Алфа”. На всичко отгоре зрителите ще я виждат всеки ден като седмичен коментатор в „Преди обед”. Още …

error: Content is protected !!