fbpx

Уикипедия бие тревога: ЕС готви края на свободния интернет! Няма да можете да качите дори коментар или клипче

Свободната енциклопедия в интернет Уикипедия предупреждава всеки свой потребител за подготвяната европейска директива, която ще наложи строг контрол върху съдържанието, което се публикува.

Автоматичните системи ще филтрират всяка информация и ще ограничават това, което се публикува на чисто формален принцип. Примерът, който се дава често е, че ако решиш да публикуваш клипче на детето си как пее някоя популарна песен, няма да можеш, защото нарушаваш авторските права на съдателите ѝ.

Роботи ще решават какво може и какво не може да бъде споделяно от нас. Те нямат чувство за хумор, ирония или пък нюанс. Те не разграничават правомерната употреба на чужди авторски произведения от пиратството – те просто ще трият.

Роботите не разбират кога съдържанието е използвано правомерно за целите на цитата, анализа, критиката или с образователна цел, по силата на лицензи или в ремикси.

Роботи ще следят нашите действия в интернет и ще ги цензурират.

Роботите ще ограничат достъпа ни до знание.

Роботите ще сложат край на отворения интернет без цензура, който Европа до този момент познаваше.

Роботите ще върнат България години назад, когато цензурата беше част от нашия живот“,това пишат в петиция недоволните от новата директива, сред които е и световта свободна енциклопедия Уикипедия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!