fbpx

Популярно обезболяващо, което го има във всяка аптека, крие огромна заплаха за здравето, увеличава с 50% рискът от сърдечни заболявания

Когато изпитваме болка, първата ни работа е да вземем някакво лекарство, от което очакваме да ни помогне по възможност на минутата. В аптекарската мрежа възможните обезболяващи обаче най-често действат върху цяла група заболявания и в повечето случаи се продават без рецепта. 

Датски учени обаче са направили проучване и са установили, че едно популярно лекарство крие повече риск за здравето ни, отколкото полза. Учените дори говорят за смъртоносна опасност от този медикамент, пише Zdrave.to.

Става въпрос за диклофенак. Много повече пациентите, които използват този медикамент, са претърпели сърдечен удар, в сравнение с тези, които са приемали различно лекарство за болка.

Според специалистите диклофенак може да увеличи риска от сърдечно-съдово заболяване с 50%. Проучването включва 6,3 милиона датски граждани на възраст от 46 до 49 години. Учените успяват да установят връзка между употребата на диклофенак и появата на аритмия, исхемичен инсулт, сърдечна недостатъчност и инфаркт.

В този случай такива усложнения са наблюдавани след един месец на употреба на лекарството. Отбелязва се, че при тези, които приемат този медикамент  в понижени дози, се наблюдава негативен ефект.

Диклофенак е включен в списъка на основните лекарства. В много страни, включително в Русия, то се продава без лекарско предписание.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!