fbpx

Спасиха мъж с епилептични гърчове с уникална операция

Отохирурзи спасиха живота на пациент с епилептични гърчове заради инфекция на мозъчната обвивка.

59-годишен мъж от Северна България беше опериран по спешност от УНГ-специалисти на Болница „Тракия“ под ръководството на доц. д-р Петър Руев, д.м, съобщиха от болницата, пише novini.bg.

Пациентът е страдал от възпаление на средното ухо, довело до тежка инфекция на мозъчната обвивка, в резултат на което започва да развива поредица от епилептични гърчове.

„Въпреки проведеното консервативно лечение със широкоспектърни антибиотици в предходното болнично заведение, състоянието на пациента не се е повлияло и затова той беше насочен към Болница „Тракия“, разказа доц. Руев.

Диагнозата е била установена след обстойно изследване със скенер на пирамиди и главен мозък.

„Имаше опасност от разпространение на заболяването и развитие на гноен менингит, който е животозастрашаващо състояние. Затова предприехме незабавна операция още в деня, в който пациентът беше приет, като извършихме широка мастоидектомия с експлорация на средна черепна ямка, т.е. инспекция на мястото, където инфекцията на средното ухо беше преминала към мозъчната обвивка“, поясни доц. Руев.

Широкото отваряне на мастоидния израстък в най-задната част на средното ухо е позволило да бъдат почистени клетките, засегнати от възпалителния процес и така инфекцията да бъде овладяна.
Операцията, заедно с продължаващата антибиотична терапия и съответната антиепилептична терапия, е довела до излекуване на болния в рамките на няколко дни.

„Тези състояния са показател за нивото на здравеопазването в страната, защото колкото е по-високо това ниво, толкова по-рядко се регистрират подобни случаи“, посочи доц. Руев. Ако пациентите се диагностицират и лекуват навреме и адекватно, по принцип не се стига до подобни усложнения.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!