fbpx

Синдикатите: Риск от бедност грози над 30% от българите

Блиц Новини

Кадри Нова ТВ

Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30% в България. Голяма част от тях не могат да отопляват жилищата си пълноценно – избират дали да живеят на топло, или да се хранят нормално. Това коментира в новините на Нова ТВ главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Тук говорим за половин милион души, работещи на минимална заплата. Ако вземем и тези, които са на непълен работен ден стават 800 000 души с доходи под минималната заплата.

65процента от работещите в България не могат да достигнат нетния размер на издръжката на живот – 1454 лева. Още по-притеснително е, че над 1/3 са с доход до 1000 лева. Между 20 и 30% от наетите в областните градове и общините около тях са на минимална работна заплата. София, Варна и Пловдив вдигат изкуствено средните нива на заплащанията, коментира той.

По думите му наличие на синдикати е в помощ на работещите.

Около 1,2 млн. пенсионери са около линията на бедност – 567 лева. Тези, които работят са в категорията работещи бедни. Ако работите до 7 май, ще получите една минимална заплата в Люксембург. За един месец работещите на минимална заплата нискоквалифицирани кадри там получават колкото ние за 4,5 месеца. В Германия периодът със същото условие е 3,5 месеца. Разликата в покупателните способности на нашите заплати и на тези на Запад е огромна и ние с тези резултати се борим да влезем в еврозоната, смята Костов.

Това хем да работиш, хем да си беден го има само в България. Разликата в покупателната способност на българската минимална заплата и тази на другите страни членки на ЕС е огромна. Тук една огромна част от хората задлъжняват. Всяка година комисията ни казва, че ние сме назад по куп социални индикатори.

Сред целите, които си поставят синдикатите са колективни трудови договори, да достигне 80% покритие, за да може минималната и средната заплати да се увеличат с поне 14%.

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

error: Content is protected !!