Кадри България он ер.
Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха. Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна.
Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като там говорим за масова продажба. Когато купувате от квартална пекарна, надали някой на щанда отпред лепи етикети и слага дата на производство. Най-вероятно козунакът е произведен в същия ден или поне изпечен, тъй като козунакът е едно дълго производство и само този, който не е правил козунак, не знае, че има доста търкания до направата на един хубав козунак, каза Николай Немигенчев от УС на Сдружението за достъпна и качествена храна в ефира на България он ер.
По негови думи препоръчителният период на годност на един козунак е в рамките на 2-3 дни, но не защото той ще се развали, а защото ще изгуби вкусовите си качества и ще изсъхне.
Немигенчев обясни, че причината козунаците да издържат повече време в хранителните вериги се дължи на това, че в тях се съдържат множество добавки.
В последните дни и седмици много хора заговориха за цените на козунаците, като някои ги намират в ценовия диапазон от 2 лева, до впечатляващите 100 лева. Цената е важна, тъй като не може да очаквате за 2 лева да си купите нещо и то да бъде уникално. 500 грама козунак е напълно нормално да струва между 20 и 30 лева. Според Немигенчев производството на козунак е доста специфично и изисква добро познание, много работа, заради това е и по-високата цена.