fbpx

100-те лв за пенсионерите от 26 април

Блиц Новини

Окончателно е взето решение Великденската добавка да бъде 100 лв за пенсионерите с доход под 526 лв. Доста хора отчитат този праг като голяма несправедливост към останалите. Дори 1 лев ги разделя от тази добавка.

Националният осигурителен институт (НОИ) обяви, че ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април т.г. Тогава ще са налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път.Все още се разговаря с „Български пощи“ ЕАД за формиране на график, по който съответните пенсионери също да получат добавките си преди празниците.

Парламентът реши великденската добавка да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава че добавки ще получат около 534 хиляди души.

Майските пенсии ще се изплащат съгласно законодателството по стандартния график между 7 и 20 май. Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 7 май (вторник) и ще завърши на 20 май (понеделник). Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 май 2024 г.

От НОИ обявиха и една важна промяна, а именно че ще можем да си изчисляваме прогнозната пенсия през техния портал.

Вече всеки гражданин с ПИК, може да влезе в своето пенсионно досие, съдържащо неговите лични данни като осигурено лице и/или като пенсионер. Всеки който има положен осигурителен стаж след 31 декември 1996 г, може да разгледа наличната за него осигурителна информация. Всеки пенсионер има възможност да се запознае в детайли с данните, въз основа на които е отпусната пенсията му и е изчислен нейният размер.

Бъдещите пенсионери също така могат да видят дали не липсва информация, относно осигурителния им стаж и да се коригира своевременно.

Блиц Новини
Батков: Чужденци ритат за 500 евро, наши футболисти стават като Георги Семерджиев

кадри БНТ В българското футболно първенство има чужденци, които играят за 500-600 евро заплата, българи за толкова не можеш да хванеш, това заяви по БНТ Тодор Батков като представител на обществения съвет към БФС. В предаването на Георги Любенов той описа много драматична картина на това, което се случва с …

Блиц Новини
Маги Халваджиян: Медиите набиват мантрата, че в България няма нищо честно

кадри Нова телевизия Шоу като финала на „Като две капки вода” в „Арена София” не е правено не само в България, но и в света, това заяви Магърдич Халваджиян в сутрешния блок на Нова телевизия. „Най-големите ми притеснения бяха, че от телевизионно шоу ще се превърне в концерт. Но на …

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

error: Content is protected !!