fbpx

Левовете ще бъдат унищожени при смяната им с евро

Блиц Новини

Все се говори, че аха ще влезем в еврозоната и еврото ще стане основно парично средство у нас. Този момент наближава, колкото и някои фенове на лева да се дърпат. Но какво ще стане с парите, които в момента ползваме като разменно средство?

Българските банкноти и монети в обращение ще бъдат унищожени след присъединяването ни към еврозоната. Това става ясно от информация на БНБ публикувана в рубриката „Присъединяване към еврозоната“.

От статистиката, публикувана на  страницата на БНБ, в обращение към края на февруари има общо 581.4 млн. броя банкноти и 3,242 млн. броя монети, които са с постоянна тенденция за увеличаване на техния брой. Оценката на теглото им е около 820 т за банкнотите и 13 000 т за разменните монети.

За изтеглянето българските банкноти и монети от обращение ще са нужни достатъчно площи за съхранение с необходимата степен на сигурност. Също и допълнителни машини с висок капацитет за изброяване и проверка за истинност на изтеглените от обращение банкноти и монети. Освен това ще са нужни допълнителни машини с висок капацитет за унищожаване на банкноти и демонетизиране на монети, както и транспорт за превозването им до местата за унищожаване и демонетизиране.

 

За първата година евробанкнотите ще бъдат предоставени назаем от централни банки от еврозоната, като БНБ ще трябва да заплати разходите за транспорт, както и в рамките до две години трябва да възстанови на централните банки заетите банкноти.

Евромонетите ще бъдат произведени с българска национална страна съгласно одобрения вече дизайн, като за целта БНБ ще достави необходимите заготовки.

Политиците обещаха, че при смяна на лева с евро цените няма да се увеличават. Заплати и пенсии ще бъдат превалутирани по действащия курс като закръглянето ще е в полза на населението.

Сумите по сметките на гражданите в банките ще бъдат обърнати автоматично и безплатно, а за тези които си ги държат в брой съветът е да ги внесат по сметки.

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

error: Content is protected !!