fbpx

Летен апокалипсис вещаят синоптиците

Блиц Новини

Кадри БТВ и снимки pixabay

Лятото на 2024 година идва с изключително тревожни прогнози за голяма суша и екстремно високи температури. Миналата 2023 беше отчетена като най-топлата досега, но тази може би ще задмине всякакви рекорди. Липсата на валежи през зимните месеци дава отражение на културите и овошките, които на места в Италия са пред загиване. Точно за нея са и най-мрачните прогнози.

Прогнозите на Европейската комисия са за по-топла от обичайното пролет.

Нивото на водата е определено като критично в южните райони на Италия. В Сицилия резервоарите са под ниво и ще се наложи ограничение на потреблението още преди настъпване на лятото, предаде кореспондентът на БТВ от Италия.

Само през декември 2023 г. липсата на валежи надхвърля 80% между провинциите Етна и Катания. Асоциациите на земеделските производители възнамеряват да поискат от централното и регионалното правителство да признаят състояние на природно бедствие.

Извънредно положение с водата има и на остров Сардиния. В резервоарите има приблизително 900 млн. куб. м вода при капацитет от над 1800 млн. куб. м. Ситуацията е довела до приемането на редица ограничителни мерки, включително забрана за напояване, от което обаче посевите страдат.

И този проблем ще продължи да се задълбочава. Промените в климата станаха много бързи, повишението на средните температури се отчита вече в градуси, а не десети от него. За идващото лято синоптиците споделят, че 40 градуса са новите 30 и ще станат обичайни за този период.

Всичко това ще постави на карта изхранването на населението на земята, тъй като най-засегнати са земеделските култури, а след тях и икономиките на държавите.

Не на последно място е и здравето и оцеляването на населението, особено в страни като България със застаряващо такова. С природата никой не може да се бори, остава вариантът ние да се пригодим към нея за да гарантираме оцеляването си.

Hell's kitchen
Деца от общността я разплакаха: Како Бони, направи ни известни!

кадри Нова телевизия Певицата и най-одумван звезден участник в „Хелс китчън” Бони направи нещо невероятно за четири момчета от ромската общност, които мечтаят да станат известни музиканти. Тя ги срещнала случайно да просят, а след като разбрали от кого са поискали пари, те веднага я помолили: „Како Бони, направи ни …

Блиц Новини
Батков: Чужденци ритат за 500 евро, наши футболисти стават като Георги Семерджиев

кадри БНТ В българското футболно първенство има чужденци, които играят за 500-600 евро заплата, българи за толкова не можеш да хванеш, това заяви по БНТ Тодор Батков като представител на обществения съвет към БФС. В предаването на Георги Любенов той описа много драматична картина на това, което се случва с …

Блиц Новини
Маги Халваджиян: Медиите набиват мантрата, че в България няма нищо честно

кадри Нова телевизия Шоу като финала на „Като две капки вода” в „Арена София” не е правено не само в България, но и в света, това заяви Магърдич Халваджиян в сутрешния блок на Нова телевизия. „Най-големите ми притеснения бяха, че от телевизионно шоу ще се превърне в концерт. Но на …

error: Content is protected !!