fbpx

Улесняват финансирането на собствен бизнес за хора с увреждания

Блиц Новини

Бавно, но все пак започнаха държавните институции да обръщат внимание и на хората в неравностойно положениe. И досега те имаха право да кандидатстват за финансиране на предприемачество, създаване на собствен бизнес, но процедурите бяха толкова тромави, че на практика неприложими.

Най-сетне се предвиждат промени в методиката за финансиране на целеви проекти за тях, за да се улесни процесът по кандидатстване и да се стимулира по-широк кръг от специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания да кандидатстват по Програмата за финансиране на специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания.

 

Една от промените касае финансирането на обучителни курсове за повишаване на професионалната квалификация и образователното равнище на наетите хора с трайни увреждания, съобщават от Агенцията за хора с увреждания. Предвижда се да отпадане ограничението за кандидати със списъчен състав до 10 човека включително, да кандидатстват за финансиране. Така предприятието ще може да кандидатства за финансиране на обучения за всички служители, а не само за тези с увреждания.

С 20% се увеличават и парите за един учебен човекоден – от 200 на 240 лева, с цел да се компенсира инфлацията през последните години. Намалява се от 24 на 12 месеца изискването новонаетите служители с трайни увреждания да не са били в списъчния състав преди кандидатстване на предприятието.

Промените предвиждат да се увеличи субсидията по програмата от 20 000 на 30 000 лв., като това би трябвало да стимулира хората, които имат право на тези пари да се възползват.

 

Срокът за наем на помещенията, които са предмет на инвестиционна дейност е намален от 8 на 5 години. Разширява се кръгът от инвестиции в рамките на социалните проекти, които вече включват „цялата изградена инфраструктура на специализираните предприятия (вкл. вътрешни помещения, фасади и покриви на сгради, външни зони, които се използват за целите на администрацията, производството, складирането, обработката и транспорта на товари, отдих и почивка и други).

Блиц Новини
Сашо Кадиев се издъни жестоко пред годеницата си Ивелина Чоева

кадри bTV, Инстаграм/Александър Кадиев Сашо Кадиев буквално превзе студиото на „Преди обед” в четвъртък. Той нахлу в студиото, докато се коментираше „Ергенът” и буквално открадна шоуто. Емоцията да се върне в предаването, което е водил над 10 години, обаче му дойде в повече. Той допусна огромна грешка и провали много …

Hell's kitchen
Никол: Знаех си, че аз съм най-добрата

Изгонената от Хелс китчън Никол представя себе си със самочувствието, че е спечелила формата. Въпреки множеството издънки, които направи вътре, това не е повлияло на преценката й за самата нея. Знаех си, че аз съм най-добрата, каза за себе си тя, въпреки, че сама се опроверга като сподели, че няма …

Блиц Новини
Натали или Дара ще стане победител в Денсинг старс

Кадри БТВ Финалът в танцовото шоу Денсинг старс чука на вратата и наддаванията за двойката, която ще спечели този сезон започнаха. След ожесточена битка, на финал сили ще премерят Дара и Джими, Натали Трифонова и Димитър, д-р Неделя Щонова и Атанас, и олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова и Тодор …

error: Content is protected !!