fbpx

Шалапатова: Вдигане на пенсиите с по 50 лв на месец

Блиц Новини

Кадри БТВ

Социалният министър Иванка Шалапатова съобщи добри новини за пенсионерите и хората с увреждания за предстоящата година. Тя определи бюджета, който в момента е на обсъждане в Народното събрание като социален.

Коледни добавки към пенсиите няма да има и това е основната промяна на нашата политика към пенсионерите – вместо два пъти в годината да даваме надбавки по 50 лв., ние увеличаваме доходите от пенсия на пенсионерите ежемесечно с малко над 50 лв.

Тя уточни, че говори за увеличаването на минималната пенсия от 523 лв. на 580 лв. Този ръст на пенсиите е заложен в бюджета на Държавното обществено осигуряване и е с 11% от юли, по Швейцарското правило.

Иванка Шалапатова допълни, че се очаква средната пенсия да се вдигне с около 100 лв. на месец. Прогнозата за инфлацията е под 5%, докато увеличението на пенсиите е 11%, подчерта тя.

Нещо с което най-много се гордее социалното министерство е и увеличаване с 26% на вдовишките добавки.

Тези хора нямат други доходи, те са самотно живеещи и бедни и им подаваме ръка с повишението на този доход.

Нашата цел е трайно увеличаване на размера на пенсиите, така че те да бъдат адекватни. И от друга страна – да активираме пенсионерите. Вчера Министерския съвет прие план за активен живот на пенсионерите, да бъдат трудово активни.В плана са предвидени безплатни обучения за дигиталния умения за най-възрастните и включване в социалния и обществения живот, обяви още социалният министър.

В центрове за социална работа могат да се включат пенсионери, които могат да работят, продължи Шалапатова. Те могат да бъдат полезни на много фронтове в помощ на хората с увреждания, обгрижване на самотно живеещи или болни.

За борбата със сивата икономика министърът сподели:

За догодина социалното министерство, съвместно с финансовото и НОИ, ще организира и информационна кампания за най-младите, за да разберат защо е важно да се осигуряват върху пълния размер на заплатата си.

 

USA news
Alla Pugacheva is now Israeli

Frame Telegram Israel’s ambassador to Russia, Simon Halperin, said that Alla Pugacheva had successfully integrated into the country. In an interview with TASS, she also added that she considers the most successful singer in the USSR and Russia to be an Israeli citizen, as well as other emigrants from Russia. …

Блиц Новини
Гала ще става баба, Мари очаква първа рожба

Снимки социални мрежи Дъщерята на Гала – Мари, е в очакване на първото си дете. Бъдещата майка сподели щастливото събитие в социалните мрежи. „Можем да се обзаложим, че коремът ми не е от козунаци”, написа Мари, дни след Великден. „Това е най-хубавата новина, която съм чувала от времето, в което …

Блиц Новини
Кой да знае? отново стартира

Кадри БТВ Следващата седмица приключват всички риалити формати, които гледахме всяка вечер вече три месеца. Ще научим кои са победители в Хелс китчън, дамата на сърцето на Алек в „Ергенът“ и най-добрият имитатор от „Като две капки вода“. Затова и от БТВ съобщиха, че връщат на екран едно забавно предаване, …

error: Content is protected !!