fbpx

Турски професор предупреди за бедствие

Блиц Новини

Снимки социални мрежи

Все по-тревожни сигнали идват от съседна Турция за предстоящо силно земетресение в района на Мраморно море, близо до Истанбул.

След земетресенията в Кахраманмараш от 6 февруари, които бяха наречени бедствието на века, всички погледи са насочени към сградния фонд в Истанбул и дори са започнали да се предприемат стъпки за вземане на предпазни мерки за укрепване на града.

Земетресението с магнитуд 5,1, което се случи миналата седмица край бреговете на Гемлик-Муданя в Мраморно море, е било като предизвестие за нещо доста по-значително, според турските специалисти в тази област.

Геологът проф. д-р Гьорюр отправи предупреждения към властите за готовност, тъй като според неговите предвиждания интензивността на земетресението може да достигне магнитуд 9 от Златния рог до Силиври. „Да бъдеш под въздействието на земетресение с магнитуд 9 означава, че дори много добре построени сгради могат да претърпят сериозни щети“, каза той в интервю за турския СНН.

Помислете за ивица от първите 10 километра, започваща от брега на Мраморно море. Там ще има много повече проблеми. В геологията почти всичко се обсъжда като процент на вероятност. Не можем да кажем точно как се държи светът, не е като математиката. Човек винаги трябва да казва „може би“. Може да не стане, защото няма да стане утре, ще стане след три дни. Светът не се държи така, както си мисли човек.

Специалистът е на мнение, че подготовката за посрещане евентуално на едно такова бедствие трябва да се организира извън най-опасните райони и оттам да се предоставя помощ.

Дори предлагам сътрудничество със съседни страни. Тъй като регионът на Мармара ще бъде напълно засегнат от това бедствие, вие сте ограничени в избора си за евакуация. Важното е колко бързо се движите за 72 часа. Това е границата на оцеляването. Първата спешна за хората помощ трябва да бъде разположена извън района на Мармара.

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

Hell's kitchen
Камелия щастлива, Чоткин спечели Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Лъчезар Чоткин е името на големият победител в сезон 6 на „Хелс Китчън“. Той успя да се пребори със Станислав Димитров и спечели голямата награда от 100 000 лева. Шеф Виктор Ангелов се обърна към двамата в присъствието на неговите су-шефове, родителите и близките на финалистите и …

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

error: Content is protected !!