fbpx

Експерти: Очаква се силно земетресение около Истанбул

Блиц Новини

Снимки и кадри инстаграм

Само преди дни земетресение с магнитут от 5,1 в Мраморно море предизвика паника сред чувствителното на тази тема турско население. Всички знаят, че страната е разположена върху множество разломи, които непрекъснато се движат, но на моменти отприщват силата си и това е разрушително за градовете около тях.

Това повдигна много въпроси и припомни, че големи земетресения с магнитуд над 7 причиняват земетресение в Истанбул в разлома на Централна Мармара приблизително на всеки 250 години. Експерти по земетресения твърдят, че рискът от ново земетресение в разлома на Централна Мармара се е увеличил, като се има предвид, че последното голямо земетресение в Истанбул е станало през 1766 г.

След разрушителното земетресение в Кахраманмараш зачестиха проучванията за очакваното земетресение в Истанбул. Експерти и сеизмолози очакват земетресение в Истанбул, но няма точна дата. Последните земетресения с магнитуд 5,1 и 4,5 в залива Гемлик предизвикаха голям страх и паника и въпросът „Възможното голямо земетресение в Мраморно море“ отново е на дневен ред.

Според учените по земетресението очакваният интензитет на земетресението в Истанбул ще бъде между 7.0 и 7.5.

Според експертите най-голям риск съществува в Гемлик, Бурса и Ялова, известни като „равнинни градове“.

Проф. д-р Шериф Баръш, преподавател каза: „Тъжно е, че фокусът винаги е върху Истанбул. Има разломи в Южна Мармара, които сериозно ще засегнат Бурса и Ялова.“
Добавяйки, че последното земетресение не може да се нарече „предупредително“, проф. д-р Баръш каза: „Ако има още няколко земетресения, по-големи от 5,1 в рамките на няколко седмици, това може да се нарече предупреждение. След земетресението в Коджаели през 1999 г. напрежението се пренесе в регионите на запад от разлома. Ялова, Бурса, Гемлик и Изник ​​са местата, които са най-застрашени. „Градове, построени в равнината. Около тези места има много разломи“.

Експертът предупреди, че в района има множество стари и неустойчиви сгради, особено Гемлик и трябва спешно да бъдат взети мерки да се укрепят, тъй като земята под тях е нестабилна.

Затова трябва да се строят противоземетръсни къщи“, каза той.
Районът е в средата на тесен коридор, заобиколен от разломи. С тази структура оприличавам района на модела на заселване на Хатай. Ако земетресението се случи в частта Изник-Мекече на разлома, може да настъпи сериозно разрушение. Освен това Бурса, Ялова „, Измит и Адапазари са градове, установени на равнина и са места, изложени на сериозен риск.

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

Hell's kitchen
Камелия щастлива, Чоткин спечели Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Лъчезар Чоткин е името на големият победител в сезон 6 на „Хелс Китчън“. Той успя да се пребори със Станислав Димитров и спечели голямата награда от 100 000 лева. Шеф Виктор Ангелов се обърна към двамата в присъствието на неговите су-шефове, родителите и близките на финалистите и …

error: Content is protected !!