fbpx

Български баби изчервиха България с „блажни“ песни във Фермата

Блиц Новини

Кадри БТВ: Български баби изчервиха България с „блажни“ песни във Фермата

Запомняща се вечер имаха участниците в този сезон на „Фермата“.

Урокът по България този път представи така наречения „блажен“ фолклор.

За тази част от фолклора не се говори много, но в същото време всички много се вълнуват от него и им е интересен, разказа доцент доктор Веселка Тончева от института по етнология, фолклористика и етнографски музеи към БАН.

Да ми каже някой, че баби облечени в носии ще ми пеят песни с еротично съдържание, това само във Фермата може да се случи, коментира Петър темата на вечерта.

Много смях предизвикаха изпълненията на бабите, но и притеснения, срам и свян сред фермерите, особено Георги, който бе главен герой в една от поднесените песни.

Цялата вечер обаче накара всички да се замислят за отминалите вече времена, традиции, начин на живот на нашите баби и дядовци включително и зрителите, които изказаха своето мнение:

Всяка общност има нужда от „отпушване“ на ежедневието от труд, битовизми, правила, традиции и строги норми. 🙂 Това е здравословно за психиката. Нашият народ не прави изключение, слава богу!

Специално тази част от българския фолклор винаги е била малко апокрифна.

Откъде да знаем тези песни и обичаи като винаги се е представяла официалната версия?

Този урок по България беше прекалено кратък.

Най-ме изкефи песента за Георги. Горкия, така се засрами, но беше сладко!

Но нямаше да е Петър, ако на края на вечерта не направи своя прочувствен монолог пред камерата си с приповдигнат патос и много емоция.

Аз не слушах толкова много фолклора, гледах бабите.

Гледах лицата им, гледах колко история има изписана по тях.

Как те са едно поколение, което си отива и може би няма кой да го замени.

Сега ще спра, защото моята баба беше човека, който най-много обичах, през сълзи сподели със зрителите Петър.

Това, което искам да кажа е: „Обичайте бабите и дядовците си, на тях не им остава много време.“

И правилно прави, сега го гледат може би бъдещи работодатели. Тази трибуна е доста висока за да го забележат и никому неизвестния актьор да блесне като една бъдеща звезда на родното кино или театър. От самото си стъпване в стопанството личи стремежа му да изпъкне, да бъде забелязан и харесван.

 

Блиц Новини
Огромен гаф при въпрос за 3000 лева в „Стани богат“

Кадри: бТВ Рентгеновият лаборант Павел Антонов продължи играта си в „Стани богат“, но последния въпрос, който му бе зададен от Ники Кънчев поради много дискусии. За 2000 лева Павел бе попитан: „Коя легенда на Формула 1 създава нискотарифна самолетна компания, докато е действащ пилот“? – Михаел Шумахер, Аертон Сена, Ники …

Блиц Новини
Разкошен дом показа Таня Боева в Черешката на тортата

Кадри Нова ТВ Новият сезон на готварското шоу „Черешката на тортата“ стартира с поп фолк изпълнителката, ослепителната Таня Боева. Шеф Манчев смени Виктор Ангелов на екран и сега ще гледаме как неговите избранници се справят в кухнята, а също и като домакини. Боева посрещна своите гости в уютния си дом …

Блиц Новини
Едва 3000 души получиха еднократна помощ

Малко е известно сред българското население, че съпругът, съпругата или децата на починал осигурен имат право на еднократна помощ, отпускана от държавата. „Право на еднократна помощ при смърт на осигуреното лице, съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО), имат неговите: съпруг (съпруга); деца; родители. Децата на починалото лице имат право на …

error: Content is protected !!