fbpx
Блиц Новини

кадри: Pixabay,Vihrogon: Край с лесните бързи кредити: Почват проверки на всеки

ЕС прие доста драстични мерки, които ще променят доста кредитната система в Европа, респективно в България.

Новата директива ще влезе в употреба у нас най-късно след 3 години, като през този период съществуващите досега закони трябва да бъдат променени.

Новите правила вече са приети от ЕП и се отнасят за всички кредити на стойност до 100 000 евро, съобщават от пресслужбата му.

Едно от последствията ще е много по-задълбочено проверяване на клиентите на банките преди да получат парите.

Новият начин на пресяване на кредотополучателите трябва да гарантира, че те наистина ще могат да изпълнят задълженията си.

Макар някои да са недоволни, че така няма да получат сумите на които се надяват, гледната точка на ЕС е, че това е в крайна сметка в полза на самите тях.

Борбата с безотговорното кредитиране и свръхзадлъжнялостта са основна цел на промените.

Специално внимание към страдащите от онкологични заболявания

От друга страна се обръща специално внимание на една специфична група – боледувалите от рак.

За излекуваните онкоболни се изисква застраховка, при която те имат „правото да бъдат забравени“ след съответен период от време.

Така че предишното им заболяване да не се отрази на застрахователните проценти.

Радикално ще се променят и рекламите за кредите. За тях става задължително да съдържат предупреждение, както например при алкохолните напитки или цигарените кутии. То трябва да съдържа ясен текст, че заемането на пари струва пари.

Ще може да се откажеш от кредита до две седмици, без да даваш обяснение

Финансови продукти като овърдрафт и превишаване на лимита стават регулирани от държавите. Ще трябва да бъде въведен и таван на таксите и гаранции, че клиентите няма да бъдат натоварени с прекомерни лихви.

Във всяка европейска страна, включително и България, става задължително правото всеки да може да се откаже от кредита до 14 дни след сключване на договора, без да му се налага да дава обяснение защо го прави.

Предварителното погасяване и намаляването на общите разходи на кредитите също няма да носят вече допълнителни загуби на получателите им.

Блиц Новини
Кой да знае? отново стартира

Кадри БТВ Следващата седмица приключват всички риалити формати, които гледахме всяка вечер вече три месеца. Ще научим кои са победители в Хелс китчън, дамата на сърцето на Алек в „Ергенът“ и най-добрият имитатор от „Като две капки вода“. Затова и от БТВ съобщиха, че връщат на екран едно забавно предаване, …

Блиц Новини
Само блондинки на финала на „Ергенът“

Кадри БТВ Ясни са и финалистките в романтичното риалити „Ергенът“. Останаха три дами – Надежда, Йоана и Магдалена да се борят за победата. Неочаквано за зрителите бе това, че отпадна Валерия. Тя бе сред фаворитките на Алек доста дълго време. Трябваше да оправя първо миналото си, преди да мисля за …

Hell's kitchen
Лъчезарната Изи и Сарамандов напуснаха на крачка от финала

Кадри Нова ТВ Трима останаха да се борят за голямата награда от 100 000 лева в „Хелс китчън“. Шеф Виктор Ангелов посочи вратата на последния участник преди финала Сарамандов. При черните куртки стана изключително интересно, тъй като там има два лагера – Лъчезар Чоткин е заедно с Димитър Красенов, а …

error: Content is protected !!