- Снимки: Кауфланд: Кокошката избяга, когато видя вътрешността на диня от Кауфланд, обяви клиентка
„Стока от Кауфланд, държат на цени ама качеството къде е, подиграват се с хората, даже и кокошките се дърпат..!“, пише С. Аврамова във Фейсбук.
Тя е показала снимка на диня, за която твърди, че е купена от там.
В коментарите не всички са съгласни.
„Аз, пък цяло лято си купувам от там и винаги дините са чудесни. Не съм попадал досега на такава!“
В същото време бившата легенда на БТВ Биляна Гавазова обясни всичко за вкуса на дините и пъпешите, и най-вече защо тези изкушения са най-предпочитани през лятото.
За качеството на вкусните плодове Биляна се довери на специалист, от който разбрахме защо те са неизменна част от нашата трапеза в момента.
Мирослав Бояджиев, Контрольор качество „Плодове и зеленчуци“ в Централен склад на Кауфланд в село Стряма, обясни как може да познаем, че една диня е узряла и готова за консумация.
„Когато чукнеш по нея, трябва да е плътна, кънтяща и басова, да има светло петно, което означава, че е зряла на слънце. Ако се усеща плътно и басово, гарантирам, че ще бъде зряла“, казва Мирослав.
Демонстрацията му убеждава напълно Биляна, че е прав.
„Как пука само, това е признак на зрялост, свеж и вкусен плод. Абсолютно свежа и сочна, изглежда феноменално, напълно узряла“, уверява се Биляна, след като хапва от плода.
След проба от сока на динята, копченцето на специалния уред отчита почти 12 процента захарност.
„Това е прекрасно за тази диня“, констатира Мирослав.
И уточнява, че минимумът, който трябва да бъде, за да я изложат на пазара, е 8 процента.
„Процентът е много над допустимите, абсолютно ще задоволим всеки наш клиент, така че да заповядат“, отбеляза експертът.
„Трябва ли да е по-голяма, за да е по-зряла“, поиска да разбере“ Биляна от две клиентки на Кауфланд.
„Не зависи от големината, но по-добре да е средна, защото ако е голяма, няма да мога да я нося“, отговаря Таня Желева.
„Аз пък гледам големината, тъй като по-малките дини не са сладки“, изрази коренно различно мнение Теменужка Цеткова.
На щанда, пред който се намира Биляна, търговец „Плодове и Зеленчуци“ в Кауфланд България Кристина Джандарска разкрива какви дини предлагат.
„Това са добре познати дини, както и тази, по-тъмни, и различни. Нямат тези ресни, дини с малки семки, които са ядливи.
Основно добруджански дини, няколко сорта няколко разновидности в различните периоди на лятото“, обяснява Кристина.
Тя задоволява и любопиството на Биляна за пъпешите.
„Имаме си нашия традиционен български сорт, деликатесен пъпеш. Той е познат на по-възрастните хора като Медена роса. Сладък като мед, захарен“, казва Кристина.
Таня и Теменужка пък допълват, че пъпешът първо задължително трябва да се подуши.
А после да има едно по-светло петно, което е лежало на земята, тъй като другата част трябва да е била огрявана от слънцето.
„За мен абсолютен фаворит за лятото е пъпешът. Номер едно, бепогрешен, страхотен вкус. Студен, свеж, наистина има един много специфичен аромат, точно на мед“, едва смогва да опише качеството на плода Биляна, докато преглъща парченце от него.
По нейна молба Кристина я връща към дините, и по-точно към тези, които се предлагат на парче.
„Ясен знак е, че парчетата диня, които сме избрали, са пресни и добре узрели. Сочни, свежи и също така едно малко по-бюджетно решение за по-малки домакинства“, разкрива предимствата на този избор Кристина.
Това дава основание на Биляна правилно да предположи, че по този начин се спестява и място в хладилника.
ОТДЕЛНО В ТОЗИ СИ ВИД ДИНЯТА Е СВЕЖА, ТЪЙ КАТО Е ПО ВИТРИНИТЕ НА КАУФЛАНД САМО В РАМКИТЕ НА ДЕНЯ, ПРАВИ ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ КРИСТИНА.
Според нея сочната и свежа диня за деня трябва да има контрастен цвят, добре изразени райета и характерно жълто петно, което подсказва зрялост, суха дръжка и басов звук.
Разкошна е, не е презряла, червена, с малко семки, изразява задоволство Теменужка.
Таня също разрязва динята първо с капачето, и чува така очакваното характерно пукане и хрупкав звук. Оценява я с деветка от 1 до 10.
„Цялата диня е с дълъг срок на годност – до няколко седмици. Съхраняваме я задължително на хладно и без пряка слънчева светлина. Нарязаната диня пък има малко по-кратък срок на годност. Затова рябва да я съхраняваме задължително в хладилник и да се консумира до няколко дни, за да е максимално свежа и вкусна“, казва още Кристина.
След като Таня и Теменужка се наслаждават максимално на тези вкусни плодове, те благодарят на Биланя.
„Много вкусно, идеални дини, много сладки. Добър избор направихме с тях и ще се върнем пак“, заричат се доволните клиентки.