fbpx
Блиц Новини

кадри Нова телевизия: 500 лева на човек за 15 септември, обявиха тарифите клас по клас за старт на учебната година

Между 20 и 25% са се увеличили разходите за първия учебен ден през тази години.

Може спокойно да се каже, че буквално всичко е поскъпнало – от учебниците, тетрадките и писалките, да то честните уроци и школите.

Първокласниците излизат най-евтино на родителите си с около 500 лева разходи, твърди Нова телевизия в свой репортаж.

Трябва обаче да се подчертае обаче и фактора „време“. Майката, която беше интервюирана подробно за това кое за колко е купила, призна че се занимава с въпроса още от месец юни.

Ако сега тепърва се захващате с пазаруването за 15 септември, сумата може и да излезе по-висока.


Учебниците за 1 клас са безплатни, което също леко намалява инвестицията в образование за най-малките.

След това обаче разходите започват да нарастват със всеки по-горен клас.

Най-много пари отиват за частните уроци и школи, които се оказват неизбежни, особено в случаите, когато детето го чака матура, НВО и кандидатстване.

Час при частен учител варира между 30 и 50 лева, а школа за допълнителна подготовка струва между 2000 и 2500 лева на година.


Използването на употребявани учебници е един от вариантите цената на образованието в по-горните класове леко да се намали.

Разликата е 60-70 лева от новите между 8 и 12 клас. Така всички учебници могат да излязат докъм 100 лева, дори и по-малко.

Борсите, които ги предлагат пък уверяват, че всеки един е прегледан и обработен, за да става за използване.

Естествено, облеклото, обувките и раницата за учениците също доста натоварват бюджета преди 15 септември.

Една качествена и модерна ученическа раница вече стига цена от 150 лева, показва репортерската проверка.

Какво точно ще купят на децата си, зависи от родителите, но в крайна сметка най-често се случва така, че дори и с пестене, първият училищен звънец винаги изпразва джобовете им повече, отколкото са очаквали.

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!