fbpx

Не вярвайте на мокрите кърпички, ето коя е най-опасната храна през лятото, предупреди проф. Ива Христова

Блиц Новини
  1. кадри Нова телевизия: Не вярвайте на мокрите кърпички, ето коя е най-опасната храна през лятото, предупреди проф. Ива Христова

Да изчистиш ръцете на детето с антибактериална кърпичка, пак е нещо, но е много далеч от ефекта на сапуна и топлата вода.

Това заяви проф. Ива Христова по Нова телевизия на живо.

Тя коментира ръста с 50% на стомашно-чревните неприятни ситуации, който отчита ръководения от нея институт по заразни и паразитни болести за последните две седмици.

Според проф. Христова, ако ръцете на продавачите на дюнери, сладолед, понички и палачинки в парковете и на улицата са чисти, то проблем може да са ръцете на клиента.

Тя препоръчва въздържание – като не можеш да си измиеш ръцете, не си купуваш храна от будка.

Ако пък не можеш да устоиш съвсем, вземи си каквото харесваш, но го яж вкъщи с измити ръце.

Водещата на “Събуди се” Анна-Мария Конова, която разговаря с проф. Христова в парка, реши да я провокира, като си купи царевица от количка.

Тя си избра да е в чашка и да яде зърната с лъжичка.

“Направихте добър избор, защото можеше да си вземете цял кочан, който щяхте да го пипате с пръсти. Ръцете никога не са достатъчно чисти”, това коментира специалистката по вируси и бактерии.

Проф. Христова каза кои са най-големите опасности на уличната храна.

Това са сосове, оставени на открито в шишета и туби, които всеки може да пипа.

Друг проблем са храните от животински произход, които не се държат в хладилник.

“Дори и когато сме с чисти ръце, в тях има микроби, които се развиват и има риск”, обясни тя.

Имаме 300 случая на пациенти с гадене и стомашни болки, а преди две седмици бяха 200, коментира проф. Ива Христова.

Храни със съдържание на мляко и яйца през лятото са най-опасни.

Те задължително трябва да се продават от хладилни витрини, но последните не винаги работят добре и не поддържат температура от 4 градуса, както се изисква, обясни тя.

Hell's kitchen
Деца от общността я разплакаха: Како Бони, направи ни известни!

кадри Нова телевизия Певицата и най-одумван звезден участник в „Хелс китчън” Бони направи нещо невероятно за четири момчета от ромската общност, които мечтаят да станат известни музиканти. Тя ги срещнала случайно да просят, а след като разбрали от кого са поискали пари, те веднага я помолили: „Како Бони, направи ни …

Блиц Новини
Батков: Чужденци ритат за 500 евро, наши футболисти стават като Георги Семерджиев

кадри БНТ В българското футболно първенство има чужденци, които играят за 500-600 евро заплата, българи за толкова не можеш да хванеш, това заяви по БНТ Тодор Батков като представител на обществения съвет към БФС. В предаването на Георги Любенов той описа много драматична картина на това, което се случва с …

Блиц Новини
Маги Халваджиян: Медиите набиват мантрата, че в България няма нищо честно

кадри Нова телевизия Шоу като финала на „Като две капки вода” в „Арена София” не е правено не само в България, но и в света, това заяви Магърдич Халваджиян в сутрешния блок на Нова телевизия. „Най-големите ми притеснения бяха, че от телевизионно шоу ще се превърне в концерт. Но на …

error: Content is protected !!