fbpx

Д-р Петя Златева: Не ходете на плаж между 11 и 16 часа

Деца до 1 година да не бъдат водени на плажа, а по-големите да избягват излагането на слънчева светлина във времето между 11 и 16 часа. Тогава трябва да са на сянка. Това каза пред камерата на Нова телевизия д-р Петя Златева от столичната болница „Света Анна“.

По-светлите кожи са по-тънки и чувствителни и изискват фактор 50, докато хората, които имат по една-две бани по рождение, могат да започнат с фактор 30,  добави тя.
„Трябва да има 9 впръсквания на зона от тялото, а после кремът се втрива. По-дългото стоене във водата отмива част от слънцезащитния крем. Съчетанието парфюм – крем пък води до зачервявания, а понякога дори до злокачествени кожни образования“, предупреди лекарката.
Нека да се радваме на слънцето, но да сме внимателни, съветва тя.
Според европейската категоризация продуктите на пазара са с фактор от 6 до 50 според степента на защита, каза водещият на „На твоя страна с Георги Георгиев“.
Кремовете ги пече слънцето, а това е един от рисковете за развалянето им, предупреди един от интервюираните от него специалисти.
„Много често подвеждащо е написаното върху опаковката за моментално действие. Всички слънцезащитни средства започват да действат след известен период от време – около 15-20 минути“, добави друг от експертите.
Ако на продукта пише, че е с фактор 20, това означава, че 1/20 достига до кожата и може да окаже някакво влияние.
Кой продукт е фалшив и кой не е, е трудно да се прецени, тъй като това може да се провери само в лаборатория, а тестовете са скъпи. В България слънцезащитните продукти не са тествани, предупреждават специалистите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Кадиев към Ерген № 3: Защо ти трябва при жива майка да се жениш?

Кадри БТВ и социални мрежи Неочакваният край на романтичното риалити „Ергенът“ предизвика множество коментари. Много хора осъдиха Алек Младенов за решението, което взе да не се обвърже с нито една от останалите две фаворитки и особено начина, по който го направи. Той им каза своето решение чрез видео, без да …

Блиц Новини
Емоционален финал на „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Зрителите се сбогуваха емоционално с „Бригада нов дом“. Снощи бе излъчен последният за този сезон епизод, отново много силен и изпълнен с емоции, докосващи сърцата на мнозина. Бригадата с помощта на множество доброволци направи един удобен и уютен дом за незрящата Божидара и нейната майка. Новата бригада под …

Hell's kitchen
Деца от общността я разплакаха: Како Бони, направи ни известни!

кадри Нова телевизия Певицата и най-одумван звезден участник в „Хелс китчън” Бони направи нещо невероятно за четири момчета от ромската общност, които мечтаят да станат известни музиканти. Тя ги срещнала случайно да просят, а след като разбрали от кого са поискали пари, те веднага я помолили: „Како Бони, направи ни …

error: Content is protected !!