fbpx

Огромна промяна за всички собственици на автомобили, може да загубите колата си

Блиц Новини

Снимка pixabay: Огромна промяна за всички собственици на автомобилите, може да загубите колата си лесно

Последените изменения в Наказателния кодекс вече са факт и влизат в сила от днес. Вече ще могат да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Те са публикувани в брой 67 на „Държавен вестник“.

Много по-строги са правилата за нарушителите и това трябваше отдавна да се случи, преди стотици да измрат по пътищата на България.

Ето ги и тях и очакваме наистина стриктно спазване на закона от днес.

КАТ трябва по-строго да следи за нарушения и да се наказват, за да бъдат спасени човешки животи.

Съдът ще отнема в полза на държавата моторно превозно средство ако водач е заловен да шофира с над 1.2 промила алкохол при първо нарушение или над 0.5 промила при второ.

В случай, че автомобилът не е собственост на шофьора, ще му бъде наложена парична санкция в размер на стойността му.

 

Ето и кои са четирите случая, при които се стига до конфискация на автомобила:

1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.

2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.

3. Ако управлявате автомобил след употреба на „наркотични вещества или техни аналози“. Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.

4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

Според някои специалисти и досега наказанията бяха сурови, но ширещата се корупция и максимата „мой човек“ пречеха да бъдат прилагани както трябва. Дано и тук има промяна, за да се усетят добрите намерения за спасяване на човешки животи.

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!