fbpx
Блиц Новини

кадри bTV

Легендата, че майката на Васил Левски се самоубива, като се хвърля в кладенец, не отговаря на истината. Тази фалшива версия за смъртта ѝ беше категорично отхвърлена в студиото на bTV от Стефан Караиванов, потомък на Апостола на свободата. Той е свързан с Левски чрез Васил Караиванов – първи негов братовчед и един от най-близките му съратници в Карлово, а после и първия кмет на града, избран месец по-рано от Освобождението на България.

„В жълтите писания и медии има истории за майката на Левски, която се самоубила от срам, позор. Те често се появяват в интернет. Няма такова нещо, тя си умира съвсем спокойно, в съня си, в дома на своята дъщеря Яна. Има обаче история, че е давена, когато търсят Левски. Арестувана е, отведена е в една къща с кладенец, завързват я за крака и започват да я потапят в кладенеца. Потапят я, вадят я, тя не казва нищо. Като я изваждат, тя се нахвърля върху мидюрина и казва: „Що вие от мене го търсите? Аз от вас го търся, вие от моя дом сте го прокудили“, това разказа в студиото на „Преди обед“ Караиванов.

„Не знам защо, на българите прави голям кеф да си създаваме негативни истории“, каза още потомъкът на Левски, който готви десето издание на книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“, която е написана от друг представител на рода – Петър Караиванов. Тя е писана 50 години, защото всеки факт в нея е трябвало да бъде проверен, разказа Стефан Караиванов.

Друга измислена история е това, което се говори за брата на Левски, Петър Кунчев.

„Той също е бил буйна глава, бил е четник на Ботев, оцелява от Ботевата чета, после се бие на Шипка, ранен е в крака, но оцелява и там. Лекува се в Харков, днешна Украйна, прибира се в Карлово. Пише се, че той умира забравен от всички, без дом… Няма такова нещо, разбира се. Месец, месец и половина след връщането му намират работа като старши стражар, намират му дом. Човекът си умира от раните и белодробно заболяване“, разказа Стефан Караиванов.

Потомъкът на Левски заяви, че голямата кауза, на която се е посветил, е нов филм по всички световни стандарти за Апостола на свободата. „Не игрален, а документален“, уточни Караиванов. Той подчерта, че не иска да вземе пари от държавата за продукцията, която иначе е много амбициозна. От една страна Караиванов не иска начинанието му да тежи на данъкоплатеца. „От друга страна, ако случайно филмът стане провал, искам да си е мой провал“, коментира потомъкът на Васил Левски и на първия му братовчед Васил Караиванов.

БТВ
Служителка на МВР към Кънчев: Развенчах ли мита за блондинките?

Кадри: БТВ Експерт в администрацията на МВР седна в стола на богатството тази вечер. Преди това Мария Йосифова е била шеф на оперативна група за анализиране на веществени доказателства от местопрестъпления. След като се справи с първите пет въпроса, тя бе попитана: „Имена на какво в Древен Египет са Нефертари, …

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

error: Content is protected !!