fbpx

Шеф Роу пусна топ рецептата за Коледа с 11 съставки

БГ звезди

снимки: Фейкбук/Силвена Роу

Коледните празници са може би най-точният момент човек да блесне със способностите си в кухнята. В българската традиция пък сармите са ястието, на което се обръща най-много внимание и по които най-често се съди за умението на домакинята.

Шеф Силвена Роу направи благороден жест и сподели с почитателите си във Фейсбук своята рецепта за коледния специалитет, която е от една страна доста традиционна, но също така има и някои приятни екзотични изненади. Те освен това са без месо, което ги прави идеални за Бъдни вечер.

„Сармичките могат да присъстват целогодишно на вашата трапеза, като замените киселото зеле с пресни зелеви листа, според сезона“, казва още шеф Роу. Впечатляващото в нейната рецепта е, че специалитетът в нейна трактовка има цели 11 съставки. За порция за 6-8 човека те са следните:

*  1 чаша ориз

*  12-15 листа кисело зеле

*  1 глава лук (нарязан на ситно)

*  1 морков (нарязан на кубчета)

*  60 г сини сливи (без костилка)

*  4-5 супени лъжици олио

*  1 чаени лъжици червен пипер

*  600 мл зеленчуков бульон

*  1 чаена лъжица сол

*  ½ чаена лъжица черен пипер

*  Пресен магданоз

Приготвянето на пръв поглед може да изглежда малко сложно, но всъщност е по силите на всеки, който има търпението и умението да спазва точно прецепти:

*  Загрейте олиото в широк тиган. Сложете нарязаните на кубчета лук и моркови. Посолете, подправете с черен пипер и гответе 4-5 минути, докато зеленчуците започнат да омекват.

*  Добавете ориза. Разбъркайте и гответе около 2 минути, докато стане прозрачен.

*  Прибавете нарязаните на дребно сушени сливи и червения пипер. Разбъркайте и налейте 2/3 от бульона. Кипнете и гответе 8-10 минути, докато ориза поеме течността и започне да омеква.

*  Свалете съда от котлона и оставете сместа да се охлади за няколко минути.

*  В зелевите листа поставете по 2 супени лъжици от плънката и завийте на стегнато руло.

*  Подредете сармите в съд за печене плътно една до друга и налейте останалия бульон.

*  Покрийте съда с капак и печете 30-35 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

*  Свалете капака и гответе още 30 минути без капак, докато зелето се запече до златисто.

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!